Sportspecial: Doelman Alex Padding van sc Elim verwacht zwaar seizoen

Elim - De euforie in Elim is momenteel erg groot. In twee seizoenen promoveerde de ploeg van trainer Jan Otto Benjamins van de vierde naar de tweede klasse. Sinds het seizoen 1991/1992 spelen de roodwitten weer op tweedeklasseniveau. De 26-jarige doelman Alex Padding kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe competitie, maar verwacht wel een zwaar seizoen.

De twee meter lange Alex Padding gaat zijn derde seizoen in bij sc Elim en maakte dus alleen maar kampioenschappen mee met zijn club. Hij werd geboren in Noordscheschut, waar hij de jeugdteams doorliep. ‘Ik werd direct keeper, want ik was te lui om te lopen,’ begint Padding lachend. ‘Op mijn zestiende kwam ik bij de eerste selectie. Ik was tweede keeper achter Harrald Brakel. Toen hij stopte vroegen ze mij of ik een goede keeper wist. Ik heb Wiebe Zinger aanbevolen en toen was ik weer tweede keeper. Brakel en Zinger waren completer dan ik. In het tweede elftal heb ik ook met veel plezier gekeept, hoor.’ Toen Zinger geblesseerd raakte, was Padding eerste keeper bij Noordscheschut. Na herstel van Zinger kwam hij weer op het tweede plan en koos hij voor een overstap naar Elim.

‘Veel jongens kwamen terug naar Elim die elders voetbalden. Het was een club met potentie al waren ze net gedegradeerd naar de vierde klasse. In de zaal speelde ik al bij Elim, dus ik was geen onbekende.’ Het eerste jaar in de vierde klasse zou Elim even fluitend kampioen worden. ‘Dat viel tegen, want het ging niet zo gemakkelijk. We streden met Achilles om de titel. Pas in de laatste wedstrijd scoorden we ver in blessuretijd de beslissende goal. Afgelopen seizoen in de derde klasse kwamen we betere ploegen tegen. We waren echt niet het hele seizoen oppermachtig. Soms hebben we best mazzel gehad. Ons imago is een beetje veranderd, want we hebben nu een technische ploeg, die moeite heeft met fysiek sterke ploegen. Vroeger stond Elim altijd bekend als fysiek sterke ploeg.’ Alex Padding is met zijn lengte en zijn zwarte baard een indrukwekkende verschijning onder de lat.

Niet de snelste keeper

‘Mijn uitstraling is een sterk punt, inderdaad. Ik merk wel dat mijn postuur afschrikt, maar ik moet er eigenlijk meer gebruik van maken, vooral in de lucht. Het afgelopen seizoen heb ik beter gekeept dan het eerste jaar bij Elim. Ik ben niet de snelste keeper. Zaalvoetbal ligt me wel, want als ik in doel sta is het doel vol,’ lacht hij. ‘Ik vind het ook belangrijk dat ik ga afvallen.’           

Qua mutaties is het erg rustig gebleven in Elim. Joey Gritter is gestopt en middenvelder Martijn Odink vertrok naar Hollandscheveld. De club heeft geen nieuwe spelers kunnen begroeten, zodat de selectie uit zo’n zeventien man bestaat. ‘We hebben als dorpsclub ook niet zo veel te bieden. De spelers worden bij Elim niet betaald.’ Padding verwacht dat het avontuur in de tweede klasse niet gemakkelijk gaat worden. ‘Het niveau is hoger, we treffen allemaal goed voetballende ploegen. Ik denk dat het niveauverschil tussen de tweede en derde klasse groot is. In de tweede klasse zijn de ploegen fysiek sterk en ze kunnen goed voetballen. Ons doel is handhaving. Ik hoop dat we een stabiele tweedeklasser kunnen worden.’ Padding kent alleen De Weide, NEC, FC Meppel, LTC, The Knickerbockers en Gramsbergen. ‘Er is geen uitgesproken favoriet voor de titel, misschien Desz.’ Padding is best tevreden over de belangstelling voor Elim. ‘Ja, we trekken veel publiek. We spelen drie klassen lager dan in Hoogeveen, maar misschien is de beleving in Elim wel groter. We hebben meer toeschouwers dan HZVV.’ De doelman noemt zich een echte amateurvoetbalfreak. ‘Ja, ik hou alles bij. Ik weet bijvoorbeeld alle mutaties in het amateurvoetbal. Voetbal is de mooiste bijzaak die er is.’ Hij onthult ook nog even dat hij het filmpje van de overtreding van Melvin Mol in de bekerwedstrijd Elim-Noordscheschut naar Veronica Inside heeft gestuurd, dat ook getoond werd. ‘Ik heb ook het bericht dat Mol naar HZVV zou gaan, de wereld ingestuurd. Hij heeft mij ook wel eens te grazen genomen,’ zegt Padding vrolijk.