Grietje Loof: 'De Smederijen is de jus die alles smeuïg maakt'

Hoogeveen – ‘Ik vond het heel speciaal.’ Met die woorden blikt Grietje Loof terug op haar rol woensdagmorgen tijdens het koninklijk bezoek aan Hoogeveen.

Als betrokken en actieve inwoner van de gemeente was zij gevraagd koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die zij omschrijft als ‘hele leuke mensen die heel goed voorbereid zijn’, te vertellen over De Smederijen, een initiatief dat al zo’n 12 jaar bestaat in Hoogeveen en zeer succesvol is.

Voor Grietje was het een enorme verrassing eerder dit jaar dat zij hiervoor werd benaderd. ‘Er zijn zoveel mensen die actief zijn in Hoogeveen. Ik voel me zeer vereerd dat juist ik ben uitgekozen.’

Ook een bijzondere dag voor zus Tineke

Door een val liep ze onlangs twee gekneusde knieën op, maar dat weerhield haar er niet van om, zonder krukken, erbij te zijn in Grandcafé Marron. ‘En weet je wat het extra bijzonder maakt? Mijn zus Tineke mocht het koningspaar namens Natuurmonumenten op het Dwingelderveld ontvangen. Toen ik gevraagd werd hiervoor mocht ik verder nog met niemand erover praten. Op het moment dat het persbericht verspreid zou worden, appte ik mijn zus met de mededeling dat ik haar wat bijzonders te vertellen had. En wat bleek: zij had mij exact hetzelfde te vertellen.’

Gezonde spanning

De laatste weken werd het steeds concreter. Maandag vond de generale repetitie plaats. Vandaag was het moment van de waarheid. ‘Ja, en dat is toch heel anders dan een repetitie. Ik voelde gezonde spanning. Ik heb mijn verhaal zo goed mogelijk gedaan, maar het is lastig om in zo’n korte tijd uit te leggen waar De Smederijen voor staat en wat er allemaal al is bereikt. Carla Sloots van de werkgroep Steenbergerpark Leeft, die ook aan tafel zat, noemt De Smederijen het aanmaakblokje, omdat het ontzorgt. Je hoeft niet na te denken over de financiering, waardoor je je volledig kunt richten op de uitvoering. Ik vind De Smederijen de jus. We hebben allemaal wel aardappels, maar het is de jus die het smeuïg maakt.’ Het thema van het werkbezoek was verbinden en dat is een thema dat Grietje enorm aanspreekt. Ook zelf doet ze niets liever dan verbinden en samenwerken.

Informeel afscheid

Samen met haar zus mag Grietje later die dag aanwezig zijn bij het informele afscheid van het koninklijk paar in Meppel. Met een lach sluit ze af: ‘Ik had graag nog veel meer willen vertellen over De Smederijen. Wie weet krijg ik daar vanmiddag alsnog de gelegenheid voor.’

'Meer ontspannen dan tijdens de repetitie'

In juli kreeg ook Carla Sloots het verzoek of ze in september wat wilde vertellen over De Smederijen. Geen probleem. Pas enkele weken later bleek dat dat verhaal verteld moest worden aan het koningspaar. Nuchter als de Hoogeveense is, vond ze ook dat geen enkel probleem. De nacht ervoor heeft ze dan ook prima geslapen.

Terugblikkend op het moment waar het allemaal om ging, vertelt ze: ‘Het was heel bijzonder. Dat je zo dichtbij de koning en koningin bent, die oprecht geïnteresseerd zijn, en met hen in gesprek mag, dat vond ik heel speciaal. Dat maak je niet vaak mee. Ondanks de repetities kon ik me vooraf moeilijk een voorstelling ervan maken hoe het zou verlopen. Het was uiteindelijk meer ontspannen dan tijdens de repetitie.’ Carla heeft goed kunnen vertellen over De Smederijen en de werkgroep Steenbergerpark Leeft.

Inmiddels is ze weer thuis en geniet nog even na met de liveuitzending van RTV Drenthe.