Gekke hoedjes sieren Tonkenshuys

Zuidwolde - Meer dan veertig bewoners van woonwijkcentrum Tonckenshuys in Zuidwolde presenteerden dinsdagmorgen vol trots hun hoedjes. Voor een groot deel waren dat zelfgemaakt hoedjes, anderen kozen een hoedje uit de voorraad van het Tonckenshuys of hadden zelf nog wat in de kast liggen.

De ‘gekke hoedjesdag’ in het huis is al voor het derde achtereenvolgende jaar een verwijzing met een knipoog naar Prinsjesdag, waar de nodige vrouwelijke hoogwaardigheidsbekleders allerlei bijzondere hoofddeksels met zich mee torsen.

In Zuidwolde ging het niet alleen om de dames, maar ook de heren lieten zich niet onbetuigd. Zo knutselden zelfs de leden van de mannensoos er lustig op los om maar met zo’n mooi mogelijk hoedje op te kunnen komen dagen. De groep mannen, maar ook de schilderclub, moest het in de ogen van de jury echter wel afleggen tegen de groep ‘Club Creatief’, die uiteindelijk met de slagroomtaart aan de haal gingen.

Prijzen

De jury, bestaande uit leden van het facilitaire team (de keuken), liep na tien uur in alle rust tussen de aanwezigen door om de hoedjes te beoordelen. Na ampel beraad werden nog drie prijzen toegekend. Het gekste hoedje was dat van mevrouw Kamphuis, die er ook nog een foto van een historisch aanzicht van Zuidwolde op had gezet. Het mooiste hoedje was van de hand van mevrouw De Wit, die er zichtbaar veel werk in had gestoken. Haar man was altijd imker en dat was in het geelgekleurde hoedje terug te zien. Van het personeel werden twee hoedjes als beste aangewezen: die van Riëtte Leffers en Hetty van der Vegt. ‘Ik heb het hele weekend papieren hoedjes zitten vouwen’, biechtte Riëtte op.

Ook nu bleken de bewoners van het Tonckenshuys weer oranjegezind te zijn, want op het moment dat de televisie de uitzending over Prinsjesdag en de troonrede begon, zat een groot aantal muisstil in restaurant De Burgemeester te kijken en luisteren, veel van hen uiteraard met de hoedjes op. Een aantal van de bewoners gaf zelfs aan ook op woensdag naar Hoogeveen of Veeningen te gaan, om daar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima live te kunnen zien.