Asielzoekerscentra Assen, Hoogeveen, Ter Apel en Delfzijl gooien deuren open voor publiek

Veel asielzoekerscentra houden zaterdag 28 september van 13 tot 16 uur open dag. Het publiek kan die dag een indruk krijgen van het dagelijks leven in een azc.

In Groningen doen de locaties Ter Apel en Delfzijl mee, in Drenthe mogen bezoekers een kijkje nemen in de azc's in Assen en Hoogeveen.

In Ter Apel kunnen bezoekers aan de hand van een plattegrond zelf hun route over de opvanglocaties bepalen. Bij verschillende stands is uitgebreide informatie te verkrijgen over wat er zoal gebeurt op het terrein.

In Delfzijl kan er Eritrese koffie worden geproefd of worden deelgenomen aan een djembé- of dansworkshop.

Preisoep en weven

In Hoogeveen kunnen bezoekers naast kennis maken met het azc en zijn bewoners ook genieten van preisoep, waarvan de groente door gedetineerden van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen is gekweekt en geoogst.

In Assen opent wethouder Harmke Vlieg om 14.00 uur De Weefplaats, een samenwerkingsverband waarbij bewoners van het azc samen met cliënten van Schouder aan Schouder onder begeleiding weven, vilten en andere textielbewerkingen uitvoeren.

De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 19.000 bezoekers. Zie voor meer informatie: www.openazc.nl.