Kinderen onderzoeken sloten van Belevingsbos Noordscheschut

Noordscheschut - ‘Wat was het een geweldig middag’, blikt de organisatie van de eerste slootjesdag in het Belevingsbos terug. Onder een stralende zon kwamen meer dan 50 kinderen met hun ouders/grootouders naar de slootjesdag.

Met schepnetten, emmers, loepjes, zoekkaarten van de waterdiertjes gingen de kinderen op onderzoek uit in de sloten van het Belevingsbos Noordscheschut.

Deze middag werd in twee blokken gedeeld zodat er voldoende materiaal en aandacht was voor alle kinderen. ‘Het beste is om eerst te zorgen dat een emmer of bak met water naast je hebt staan en dat je dan met je schepnetje een 8 maakt in het water, niet te diep en te dicht bij het wateroppervlak dan maak je de meeste kans op waterdiertjes in je schepnet’, zo werd uitgelegd aan de kinderen.

Geelgerande watertorren

De kinderen kregen een zoekkaart waarop ze konden aankruisen wat ze allemaal in hun emmer zagen en ook was Lotte van Landschapsbeheer Drenthe er deze middag om nog meer te kunnen uitleggen van alle waterdiertjes, plantjes en hun omgeving. Al snel werden twee geelgerande watertorren gevangen en die waren behoorlijk groot, een cm of 4 wel. De kinderen waren daar behoorlijk van onder de indruk. Naast deze grote watertorren werden ook heel veel bloedzuigers, waterspinnetjes, schaatsenrijders, poelslakken, posthoornslakken en een dikke groene kikker gevangen en nog wel veel meer waterdiertjes.

Vele ouders en grootouders waren ook meegekomen. ‘We weten niet wie er meer plezier in had, de kinderen of de ouders/grootouders’, vertelt Paula Benjamins van de organisatie achteraf lachend.

Namens de werkgroep kregen de kinderen een klein boekje over waterdieren, en namens IVN een stickervel om een eigen sloot te ontwerpen, een button en de invul-zoekkaart was ook van IVN. Namens Landschapsbeheer Drenthe kreeg elk gezin nog het boekje ‘Naar Buiten’ met leuke tips voor kinderen om buiten te spelen.

Tweede editie

Het was zo’n groot succes dat een tweede slootjesdag in 2020 niet kan uitblijven. Momenteel wordt door vrijwilligers hard gewerkt aan een informatiebord en bij dit bord komt ook een houten ‘brievenbus’ te hangen met geplastificeerde zoekkaarten, waaronder de zoekkaart voor waterdiertjes. Dan kunnen kinderen met de ouders zelf ook een keer met een emmer en schepnet op onderzoek uit.