Artistic Dreamers brengt werkbezoek aan filmstudio Nu Boyana; wordt de eerste Hoogeveense bioscoopfilm daar opgenomen?

Stichting Artistic Dreamers, onder leiding van de Hoogeveense filmproducer Zainal Palmans, bracht eind augustus een bijzonder werkbezoek in Sofia. In de fantastische en historische Bulgaarse hoofdstad werden ze hartelijk ontvangen bij een van de grootste Europese filmstudio’s: Nu Boyana. Nu Boyana is in handen van de onafhankelijke Hollywoodstudio’s Nu Image en Millennium Media.

De ambitieuze creatievelingen van Artistic Dreamers hebben het plan om in 2023 een internationale bioscoopfilm te maken. Ze zijn nu al bezig met het netwerken en het inventariseren van de mogelijkheden. En Bulgarije biedt heel veel mogelijkheden om een film te maken.

Het land heeft alles in huis. Van immense bergen tot pittoreske dorpjes. Bulgarije is drie keer zo groot als Nederland, maar telt slechts 7 miljoen inwoners. De prachtige natuur heeft namelijk de overhand. Bulgarije kent een rijke en boeiende geschiedenis en dat is te merken aan de kolossale kathedralen en architectonische gebouwen. De mensen zijn daar erg vriendelijk en behulpzaam.

Echte filmcultuur

Ook heerst daar een echte filmcultuur. Veel Hollywood-producties, zoals Rambo V en Angels Has Fallen zijn daar grotendeels opgenomen. Artistic Dreamers heeft namelijk plannen om in 2022 daar te gaan filmen voor het biosproject, want ze hebben daar alle voorzieningen om een high-end productie te maken van hoge kwaliteit.

Locatiemanager Ivaylo Grancharov vertelde uitgebreid over de geschiedenis van de studio en liet ons alle faciliteiten zien: van grote Romeinse sets tot een zes meter diepe indoor waterbassin. Tevens hebben ze kantoren vol met kostuums, wapens en beschikken zij over hun eigen SFX-, VFX- en stuntteam. Veel (inter)nationale talenten worden daar ook opgeleid tot stuntman/vrouw of als acteur/actrice. Kortom, alles wat een filmhartje begeerd.

Arnold Schwarzenegger en Michael Fassbender

Tijdens het bezoek liepen we ook in de nagemaakte straten van ‘New York’ en ‘London’. Het is makkelijker om scenes op te nemen bij Nu Boyana dan in de echte straten van London en New York. Vooral ook als men werkt met explosies, stunts en wapens. Er werd op die dag ook enkele scenes gefilmd van de speelfilm Kung Fury. Grote namen als Arnold Schwarzenegger (Terminator) en Michael Fassbender (X-Men) zullen in de film gaan spelen. Helaas waren ze niet aanwezig op de set.

Palmans was nog nooit in een echte filmstudio geweest en hij was erg onder de indruk van de kolossale sets en de behulpzaamheid van de mensen bij Nu Boyana. ‘Het gaf mij enorm veel inspiratie en ik heb nu al zin om daar te mogen filmen.’

Tot het zo ver komt, zal eerst verhaal en het script moeten worden gerealiseerd. Daarnaast moet er ook hard gewerkt worden aan het budget. ‘We gaan snel aan de slag met het bedenken van een origineel verhaalidee voor de bioscoopfilm. We willen uiterlijk in 2021 het script af hebben, zodat we met Nu Boyana afspraken kunnen maken.’