Bouwvergunning in Hoogeveen hardst gestegen; in Staphorst hardst gedaald

De kosten voor een bouwvergunning is in de gemeente Hoogeveen met 88,9 procent gestegen. Dat is de hoogste stijging van heel Nederland, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemeente Staphorst kent de grootste daling. Daar is een bouwvergunning met 57,3 procent gedaald.

In de gemeente Hoogeveen kost het aanvragen 4.485 euro, voor een bouwvergunning voor bouwkosten van 170.000 euro. Vorig jaar was dat nog 2.375 euro. In Staphorst kost het 1.992 euro. Daarmee is de gemeente Staphorst de goedkoopste van Nederland.

Meer dan 50 procent stijging en daling

De gemeente Staphorst is de enige gemeente in Nederland waar de kosten voor een bouwvergunning met meer dan 50 procent is gedaald. De gemeente Hoogeveen is samen met de gemeente Baarn de enige gemeente waar een bouwvergunning met meer dan 50 procent is gestegen. In Baarn steeg het aanvragen voor een bouwvergunning met 52 procent.

In de gemeenten Meppel, De Wolden en Westerveld is een bouwvergunning niet duurder, maar ook niet goedkoper geworden.

Een vergunning voor een nieuwbouwwoning met 10.000 euro aan bouwkosten is in de gemeente Staphorst flink gedaald. Daar betaalt een nieuwbouwkoper dit jaar 56,6 procent minder dan in 2018 - ook de grootste daling van Nederland. Staphorst is niet de goedkoopste gemeente in een vergunning voor een bouwsom van 10.000 euro. De kosten hiervoor bedragen bijna 250 euro. In Meppel is dit 242 euro, in Hoogeveen 377 euro.

‘Nieuwbouwprijzen niet verder opdrijven met hoge leges’

Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent, is het volgens Vereniging Eigen Huis onmogelijk na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de verrichte werkzaamheden. VEH pleit bij de minister om een eind te maken aan de excessen in prijzen voor een bouwvergunning. ‘Juist nu mag je van gemeenten verwachten dat zij er alles aan doen om de toch al hoge nieuwbouwprijzen niet verder op te drijven met hoge leges’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.