Ab en Mieneke vieren diamanten huwelijk

Hoogeveen - Een feestelijke dinsdag voor Albert en Mieneke Talen (beiden 85) uit Hoogeveen: zij waren precies 60 jaar getrouwd.

De twee leerden elkaar kennen in de Hoogeveense Hoofdstraat, een plek die in die tijd wel vaker voor het eerste contact tussen nieuwbakken stelletjes zorgde. Albert (Ab) is geboren en getogen in De Wijk, terwijl Mieneke een Hoogeveense is. Zolang het kan gaan ze elke middag de natuur in. Voor een bakje koffie gaan ze zomers graag even het terras op. In koudere perioden doen ze graag een bakkie ergens binnen.

Ab en Mieneke zijn altijd reislustig geweest. De auto bracht hen naar vele mooie plekken. In de beginfase van het huwelijk gingen de vakanties naar bijvoorbeeld Ommen. De tent werd gebracht, want een auto hadden ze nog niet. Ze gingen er vervolgens op de fiets naartoe. Ook zijn ze met familie op een brommer eens helemaal naar Zuid-Limburg gereden. Er werden wel vaker lange afstanden afgelegd op de fiets of brommer.

Toen de kinderen er waren gingen ze vaak op vakantie, samen met familie uit het westen van het land. Met twee gezinnen, twee auto’s, in totaal 10 personen. Ab altijd voorop. Als hij net voor rood door de stoplichten ging, dan ging zijn zwager meestal net door rood, om elkaar maar niet kwijt te raken. Het gezelschap ging meestal naar Italië, maar ook Frankrijk, Joegoslavië, Schotland en Zuid-Engeland werden aan de landenlijst toegevoegd. Later, met het eigen gezin, gingen vakanties ook naar Denemarken en Duitsland. Altijd was er contant geld op zak, want je wist het maar nooit. Bij grenscontroles was het altijd afwachten geblazen. Soms alles uitpakken, om de boel vervolgens weer in te pakken.

Het rijbewijs van Ab is trouwens net weer met vijf jaar verlengd. Ze kunnen er dus nog even tegenaan met de wagen. Leuke uitstapjes, even de deur uit. Dat past helemaal in het levensverhaal van de twee.