Man betast meisje tijdens busrit: ‘Ik voelde me vies en onveilig’

Hoogeveen / Hardenberg - Een 17-jarig meisje werd vorig jaar tijdens een busrit van school in Hardenberg naar Hoogeveen betast door de man die naast haar zat. De 24-jarige man uit Winschoten deed telkens of hij zijn telefoon uit zijn broekzak pakte, maar raakte in plaats daarvan haar bovenbeen aan en legde uiteindelijk ook zijn hand onder haar billen.

Dat vertelde het meisje op 18 januari vorig jaar, nadat ze in Hoogeveen was uitgestapt, aan de politie.

Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie zestig uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf tegen de 24-jarige Groningere. Ook vindt het OM dat hij schadevergoeding moet betalen. Het slachtoffer eist 5.000 euro.

Toen het meisje in Hardenberg in de bus stapte, moest ze eerst staan, omdat er geen zitplekken meer waren. Dat gold ook voor de man. Bij de politie zei het slachtoffer dat de man haar op dat moment langdurig aankeek, alsof hij haar uitkleedde met zijn ogen.

Filmpje gemaakt

Toen er na een overstappunt genoeg zitplekken vrij waren, kwam hij uitgerekend naast haar zitten en telkens als zij uit het raam keek, raakte hij haar been aan. Per ongeluk, dacht ze eerst. Maar daarvoor gebeurde het te vaak. Het meisje maakte met haar telefoon stiekem een filmpje, waarop zijn hand te zien was. Tien a vijftien keer werd ze betast, terwijl ze voor haar gevoel geen kant op kon; ze zat tussen de man en het raam in. “Ik voelde me vies en onveilig”, verklaarde ze later bij de politie.

In Hoogeveen belde ze de politie en wees ze de man aan. Hij bood zijn excuses aan. In de rechtbank zei hij eerst dat hij alleen per ongeluk het been van de vrouw had aangeraakt toen hij zijn telefoon pakte. Daarna draaide hij bij: hij was stoned en kon het zich niet herinneren, maar aan de beelden te zien had hij het wel degelijk gedaan. Opnieuw bood de Winschoter zijn excuses aan.

Paniek

Het meisje vertelde in de rechtszaal in Assen dat ze na de busrit lang niet met het openbaar vervoer durfde te reizen en last heeft gehad van angst- en paniekaanvallen. Ze is van school – en daarmee ook van bustraject – veranderd.

Uitspraak: 24 september. (ADP)