Pearle lanceert online oogtest voor kinderen

Hoogeveen - Kinderogen hebben veel te lijden onder het dagelijkse schermgebruik. Dat kan schade toebrengen aan hun gezichtsvermogen. Bijziendheid is daar een voorbeeld van.

Met wat extra aandacht voor je ogen, is de kans op bijziendheid kleiner. Met de Pearle online oogtest (pearle.nl/oogtest) voor kinderen kan bekeken worden hoe het met de gezondheid van de ogen van een kind staat.

Oogklachten

Kinderen kijken per dag gemiddeld vijf uur naar een scherm. Televisie, mobiel, tablet en computer; kleine en grote kinderen weten tegenwoordig niet beter. Het continu staren naar een beeldscherm kan diverse (oog)klachten veroorzaken, zoals branderige ogen, hoofdpijn en dubbelzien. Kinderen kunnen bovendien bijziend worden door te vaak en te langdurig te kijken naar een scherm. Dat zorgt ervoor dat hun oogbol, die normaal rond is, steeds ovaler wordt. Kinderogen staan dan op een gegeven moment in de ‘focus-op-dichtbij-stand’ en de ogen kunnen dan niet meer goed scherpstellen op afstand. Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke link is tussen veel en langdurig dichtbij kijken en de groei van het oog.

Daarnaast is er sprake van een gebrek aan invallend natuurlijk licht. Buitenspelen is dan ook belangrijk: daglicht doet de ogen goed en daarnaast wissel je het dichtbij kijken af met veraf kijken.

Het advies van Pearle: verklein de kans op bijziendheid, speel tenminste 2 uur per dag buiten en kijk na iedere 20 minuten op je beeldscherm, 20 seconden in de verte.