Trein Meppel-Zwolle van 08.56 uur te klein? Iedere dag 27 procent te vol

De trein van Meppel naar Zwolle van 08.56 uur behoort tot de drukste treinen van het land. De trein vervoert gemiddeld 27 procent meer passagiers dan waarvoor hij is gemaakt.

In de top tien van drukste treinen die de NS heeft gepubliceerd staat de trein van 08.56 uur van Meppel naar Zwolle op de gedeelde zesde plaats. Deze lijst is gebaseerd op de maximale capaciteit van de trein. Daarbij neemt de NS een volle trein als norm. Het traject Meppel-Zwolle komt om iets voor negen uur ‘s ochtends op 27 procent boven deze norm uit.

De trein van Oss naar ‘s-Hertogenbosch Oost van 07.43 uur is de drukste trein van het land, die is dagelijks 41 procent drukker dan die aankan. De tien drukste treinen van de NS rijden allemaal tussen half acht en negen uur ‘s ochtends, met uitzondering van de trein van 09.31 uur van Haarlem naar Amsterdam Centraal.

Kans op zitplek is nihil

De kans op een zitplek in een van de tien drukste treinen is niet heel groot. Vorig jaar was de kans dat een passagier kon zitten in een van deze treinen 2,5 procent. In 2017 was dit 2,4 procent. ‘Door reizigersgroei en de onmogelijkheid om treinen te kunnen verlengen scoren sommige verbindingen slechter dan in 2017’, geeft de NS als reden aan. Het is onbekend wat de exacte kans is om te zitten in de trein van Meppel naar Zwolle.

Over alle treinen genomen is de kans op een zitplek een stuk groter. Vorig jaar was de zitplaatskans in de spits op het hoofdrailnet 95,1 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in 2017, ondanks een groeiend aantal reizigers.