‘Zonder liefde staat het leven stil’

Hoogeveen - Het was woensdag een heuglijke dag voor Jan en Femmie Benjamins-Wever uit Hoogeveen. Exact 65 jaar geleden hebben zij elkaar het ja-woord gegeven. Onder andere wethouder Erik Giethoorn bracht het briljanten bruidspaar een bezoek om hen te feliciteren.

Jan (84) en Femmie (82) hebben elkaar ontmoet op een feestje in Pesse. Femmie wilde naar huis, maar haar fiets bleek verdwenen. Jan zei: ‘Als ik je fiets vind, mag ik je dan naar huis brengen?’ Femmie stemde daarmee in. Vanaf die tijd hebben ze elkaar niet meer losgelaten.

Jan werkte als ijzervlechter, Femmie was huisvrouw en zorgde voor haar gezin. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter.

Diep verdriet

De jubileumdag was een dag met een lach en een traan. Het echtpaar is dankbaar voor de mooie jaren samen, maar ze kenden ook diep verdriet. De dochter woonde met haar man en vijf kinderen in het westen van het land. Op een dag waren ze onderweg naar huis en kwamen in een file terecht, waar een achteropkomende auto niet tijdig meer kon remmen. Op 15 maart 2004 verloren ze hun dochter, schoonzoon en kleindochter in dit verschrikkelijke ongeluk. Het veranderde hun leven. Vier kleinkinderen van 18, 19, 22 en 23 jaar bleven achter zonder ouders en zus. ‘Om de dag gingen wij als grootouders er naar oe om hen te helpen en bij te staan in hun verdriet’, vertellen Jan en Femmie.

Daar bleef het niet bij. Hun zoon kreeg een jaar later een hersenbloeding, werd halfzijdig verlamd en wordt inmiddels verzorgd in Krakeel aan de Grote Beer. ‘Daar bezoeken we hem elke avond.’

Naast de kleinkinderen zijn er inmiddels ook vijf achterkleinkinderen.

Haas vangen

Jan is nog redelijk gezond, maar het lopen wil niet meer als vroeger. ‘Ik kan geen haas meer vangen, wat ik best nog zou willen’, zegt hij met een lach. Hij werd bovendien geconfronteerd met slokdarmkanker. ‘Na een operatie en behandeling is dat gelukkig weer goedgekomen.’ Zijn echtgenote voelt zich nog goed. Ze stapt nog gerust op de fiets om de boodschappen in huis te halen. Femmie is bovendien 30 jaar actief geweest bij de gymnastiekvereniging Olympia.

Samen zeggen ze zich nog te redden. ‘We proberen een beetje bezig te blijven. Ja, we kijken terug op 65 jaren samen in goede en in slechte dagen. Wij zijn nog steeds gelukkig samen. Dat wij dit mogen beleven en hiervoor de kracht hebben mogen ontvangen, daar zijn wij nog steeds ontzettend dankbaar voor.’ Ze sluiten af met de mooie woorden: ‘Zonder liefde wordt het rondom kil, zonder liefde staat het leven stil.’