Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Kan een vrouw op de resetknop drukken?

Of ik de politiek niet ga missen net nu het spannend wordt in de gemeenteraad, was een van de reacties toen ik op Facebook schreef dat ik in oktober mijn laatste artikel voor de Hoogeveensche Courant schrijf.

Om eerlijk te zijn niet. Natuurlijk zijn de beslissingen die de gemeenteraad de komende periode gaat nemen misschien wel de belangrijkste in jaren, maar het niveau van de Hoogeveense politiek is het afgelopen jaar gedaald naar een bedenkelijk niveau. Het ligt niet aan de mensen op zich. Ik ben ervan overtuigd dat het stuk voor stuk hard werkende, integere politici zijn die het hart op de goede plek hebben voor Hoogeveen, maar dat de som der dingen ervoor zorgt dat het politieke proces niet meer naar behoren werkt. 

Iemand moet op de resetknop drukken

Ik heb al vaker gezegd dat de politiek in Hoogeveen op de resetknop moet drukken. Regelmatig heb ik het afgelopen jaar tijdens een raadsvergadering de neiging moeten onderdrukken om mij ermee te bemoeien wanneer het naar mijn mening de verkeerde kant op dreigde te gaan. De beste stuurlui staan aan wal, maar soms lijkt het zo duidelijk dat de politiek als een kip zonder kop op een ravijn afloopt. In bestuurlijk Drenthe wordt met verwondering naar de situatie in Hoogeveen gekeken. Natuurlijk brengt dit reuring, maar goed voor Hoogeveen is dit niet. Juist nu heeft Hoogeveen goede politiek nodig. 

Zelf kom ik uit het Brabantse Steenbergen. In mijn tijd twintig jaar geleden was het al een spektakel. Nadat ik naar Hoogeveen trok kwam dit tot een hoogtepunt toen de burgemeester werd weggepest door ambtenaren en politici. Zo erg werd het dat de gemeente onder toezicht van de provincie gesteld werd. De burgers keerden zich vervolgens massaal van de politiek af. Een politieke crisis die zich nu in Hoogeveen aftekent ettert vaak nog jaren door. En dat is juist wat we in Hoogeveen nu niet kunnen gebruiken. 

Hopen op een trendbreuk, een frisse wind

Politiek Hoogeveen heeft tot op heden de resetknop nog niet gevonden, maar er is nog een kans. Gemeentebelangen moet nog met een nieuwe wethouder op de proppen komen. Hoewel ik de overtuiging heb dat Jan Steenbergen ten onrechte slachtoffer is geworden van het politiek gekonkel, is dit wel de kans op een trendbreuk, op een frisse wind. Ik hoop dat de partij met een vrouw op de proppen komt. Dat zou al een trendbreuk zijn met een college dat de afgelopen 10 jaar is gedomineerd door mannen.