Vandaag staat Hala E. voor het eerst voor de rechter in moordzaak Marcel Hoogerbrugge (maar ze is er zelf niet bij)

In de rechtbank van Assen zal de moordzaak van Marcel Hoogerbrugge (49) vanmiddag voor het eerst in de openbaarheid worden behandeld. Verdachte is de 47-jarige Hala E. die er voor kiest om niet aanwezig te zijn.

De zogeheten pro formazitting begint om 13.30 uur. De 47-jarige verdachte zal er zelf niet zijn, laat de afdeling communicatie van de rechtbank Noord-Nederland weten. De reden is onbekend.

Zit E. nog terecht vast?

Een pro formazitting is niet de inhoudelijke behandeling van de zaak. Bij een pro forma wordt de stand van zaken medegedeeld, worden eventuele onderzoekswensen van het OM en de verdediging neergelegd en bekijkt de rechtbank of E. nog terecht vastzit.

Ex-militair Hoogerbrugge werd eerst gedrogeerd en versuft met medicijnen. Daarna is de schedel van Hoogerbrugge ingeslagen terwijl hij - compleet van de wereld - op zijn bed lag. Dat is ergens tussen 16 en 20 december gebeurd. De laatste beelden van Hoogerbrugge dateren van 16 december 2017 toen hij geld pinde. E. en Hoogerbrugge kenden elkaar uit Hoogeveen.

Overgebracht naar Nederland

De geboren Soedanese Hala E. - die ook de Nederlandse identiteit heeft - is inmiddels ruim drie maanden in Nederland. Begin mei werd ze vanuit haar huidige woonplaats Luton (nabij Londen) naar ons land gebracht, nadat ze eind april liet weten dat ze zich niet langer tegen uitlevering verzette. Dat had ze sinds haar arrestatie eind augustus vorig jaar tot dan toe wel gedaan.