Afrika/Zimbabwe in de Wereldwinkel

Hoogeveen - De komende Pulledagen, 15 en 22 augustus, wordt in de Wereldwinkel Afrika en met name Zimbabwe in de schijnwerper gezet.

Wie de Wereldwinkel wel eens bezoekt, heeft vast en zeker opgemerkt dat de winkel veel fairtradeproducten uit Afrika verkoopt. Beelden van speksteen in allerlei kleurschakeringen en beelden van serpentijnsteen gecombineerd met ijzer die thema's uit het dagelijks leven verbeelden, zoals muzikanten, allerlei beroepen, reizigers en geliefden. Alle beelden worden op een eerlijke manier geproduceerd. De mannen delven de steen en houwen ze in de gewenste vormen. De vrouwen wassen, schuren en kleuren de beelden en verzorgen de verdere decoratie. Alles zonder kinderarbeid en tegen faire vergoeding. Amandla is een bedrijf dat zich sterk maakt om achtergestelde kunstenaars uit Zimbabwe toegang te verschaffen tot de Nederlandse markt.

Scrapmetal

Ook uit Zimbabwe komen de kunstwerken van scrapmetal (ijzeren schrootafval). Met een soort ijzerguillotine worden oude auto's, olievaten en hekwerk in kleinere delen geknipt. Vervolgens worden die onderdelen aan elkaar gelast tot vogels, lantaarns of andere woonaccessoires voor binnen- of buitenshuis. De verkoop van deze opvallende producten aan Wereldwinkels levert de kunstenaars een eerlijke prijs op.

In dezelfde lijn liggen de producten van gerecycled blik uit Madagaskar. Uit lege spuitbussen en frisdrankblikjes worden autootjes, fietsjes, vliegtuigjes en bootjes gemaakt.

Gerecycled materiaal

Opmerkelijk zijn ook de kaarten met afbeeldingen van gerecycled materiaal, die gemaakt worden door kunstenaars van het Kisumu Innovation Centre in Kenia. Dit bedrijf startte in 2005 en inmiddels verschaft het werkgelegenheid aan 57 mannen en 26 vrouwen. De werknemers kunnen gebruik maken van leningen voor schoolgeld of calamiteiten.

Alle producten uit Afrika worden op beide Pulledagen aangeboden met 10 procent korting.

Hoe zwaar is houten beeld

De aankleding van de winkel is Afrikaans georiënteerd en de Indonesische schone is veranderd in een Afrikaanse vrouw. Buiten de winkel worden bezoekers geconfronteerd met een groot houten beeld uit Kenia; de bedoeling is dat het gewicht wordt geraden van deze stoere man uit één stuk. Ook is weer een mand vol fairtrade producten te winnen met het kopen van een lootje.