Waarom fijnproevers genieten van MTB Open Damtoernooi in Hoogeveen

Het MTB Open Damtoernooi in Hoogeveen bestaat tien jaar en is daarom dit jaar opgewaardeerd tot Dutch Open. Drie oud-Nederlandse kampioenen en zes Afrikaanse damcracks staan garant voor een kleurrijk spektakel.

Een bezoekje aan Cultureel Centrum Het Knooppunt is deze week voor de fijnproevers beslist de moeite waard. Behalve zetten en varianten vertellen lichaamshouding en mimiek van de spelers veelal hun eigen verhaal, nog los van de geanimeerde sociale omlijsting buiten de speelzaal.

Online volgers

Toch bestijgt het merendeel van de toeschouwers tegenwoordig bij voorkeur de virtuele tribune van het internet, waar men de zetten via de toernooi-website keurig krijgt opgediend. Service van de organisatie, die er niet aan moet denken dat het hele damlegioen naar Hoogeveen komt.

De gezellige speelzaal puilt uit van het recordaantal van 134 deelnemers, waarmee de jubileumeditie dit jaar ook de overige zomertoernooien de loef afsteekt. Naast de voormalige nationale kampioenen Jos Stokkel, Ron Heusdens en Auke Scholma geven zes Afrikaanse toppers het toernooi internationale allure.

Vette prijzenpot

Behalve de onvolprezen sfeer heeft de voor dambegrippen vette prijzenpot van zo’n 10.000 euro de meute naar Hoogeveen gelokt. Met dank aan co-sponsor Alberto Waterink, die glimmend van trots op de foto mocht voor het in ontvangst nemen van de openingszet.

De 10-jarige Matheo Boxum uit Emmeloord kreeg de eervolle taak het klusje te klaren. Het ventje werd onlangs Europees kampioen Blitz bij de welpen en gaf de deelnemers met het vlijmscherpe 1.35-30 een heldere boodschap af: ten aanval!

Dat deed de jongste deelnemer in zijn eigen partij tegen de ervaren Arie de Bruijn in een geweldige heksenketel met verve, maar zijn offensief bleek net een brug te ver.

Afrikaanse winst

Ondertussen moesten ook de grootmeesters hard werken voor de punten. Topper Aleksej Domchev uit Litouwen mocht tegen de Rotterdammer Iwan Fung met remise niet klagen. De Afrikaanse delegatie kwam wel in zijn geheel tot winst, al moesten met name Kameroener Jean-Marc Ndjofang en de Senegalezen Ndiaga Samb en Macodou NDiaye er hard voor werken.

Van de vaderlandse cracks schoof Ron Heusdens soepel naar winst, maar moesten oud-Hoogezandster Jos Stokkel en vooral Bafloër Auke Scholma hun opponent drie keer voorbij voor deze het loodje legden.

Remises

Eervolle remises waren er voor veteraan Meint de Vries en de aspiranten Lisa Scholtens en Demi Peters, die elk zo’n 200 ratingpunten op sterker geachte opponenten goedmaakten.

Alberto Waterink tenslotte kwam na zijn zo mooi ingezette aanval gaandeweg in de verdrukking tegen zwaargewicht Bé Eggens, maar sleepte niettemin een bemoedigende remise uit het vuur.