De Nacht van Zuidwolde komt er aan

Zuidwolde - De Nacht van Zuidwolde op de derde zaterdag in augustus, het is in Zuidwolde al vele jaren een begrip. Ook dit jaar is, op 17 augustus, op de verschillende pleinen weer livemuziek te horen. De gezamenlijke horeca zet de schouders er onder, om er weer een feestje van te maken.

Bij de Zuudwoldiger Huuskamer, die samenwerkt met Café Cafetaria De Falieberg en Cafetaria-Eethuis het Busstation, speelt de band Karambam. Op het Kerkplein bij Schoemaker tentenverhuur is er Qmusic (NL) The Party. Bij Den Kaat klinkt het Nederlandstalig vinyl van Club Vrijgezellig en in de zaal draaien DJ Gerald & DJ Josse.

De eerste Nacht van Zuidwolde was in ‘91’, zo weet Nico Piel van het Busstation zich te herinneren. Op het terras bij Jan de Vries kwamen straatmuzikanten vragen of ze er mochten spelen Dat bleek een onverwachts groot succes. Het jaar daarop kregen de andere horecaondernemers ook een straatartiest toegewezen’. Inmiddels is dit gratis te bezoeken evenement uitgegroeid tot allround evenement voor jong en oud. ‘Je kunt het eigenlijk wel een soort van jaarlijkse reünie noemen’, vertelt Jos ten Kate van café Den Kaat.

In de beginjaren was er bij De Falieberg en het Busstation ook nog muziek, de laatste jaren heeft zich dat geconcentreerd tot het centrum van het dorp. ‘Dat heeft zo zijn voordelen’, meent Linda Langenburg van het Busstation. ‘Het is compacter, en door deze samenwerking kun je grotere en bekendere bands hier naartoe halen.’ De mensen moeten er ook niet raar van opkijken als er drie horecaondernemers achter de bar staan met op het shirt de namen van hun eigen zaken. ‘Dat kan hier gewoon’, vertelt Gerda Bartelds lachend. ‘De onderlinge sfeer is altijd goed en het tellen van de munten is altijd een mooi excuus om bij elkaar in de zaak te komen.’ Echter, veel vergaderd hoeft er niet te worden. 'Iedereen weet zo langzamerhand wel wat zijn of haar taken zijn.’

In tegenstelling tot andere evenementen komt hier geen schoonmaakploeg aan te pas om ’s morgens met een veegwagen door het dorp te gaan. Jos ten Kate: ‘Dat doen we allemaal zelf na afloop, en ook zondagmorgen zijn we al vroeg in de weer om alles op te ruimen.’

De Nacht van Zuidwolde is op 17 augustus van 21.00 tot 02.00 uur op de pleinen. Bij Den Kaat gaat het binnen nog even door tot 04.00 uur.