Spannende Drentse kampioenschappen; ruiters en amazones uit Hoogeveen scoren goed

Exloo - Nadat alle oefenwedstrijden in de aanloop naar het Drents kampioenschap dressuur vorige week waren afgelast, was het nu minder warm en kon het programma van de kampioenschappen zonder restricties doorgaan.

De eerste twee wedstrijddagen waren voor de selectierondes. De eerste acht combinaties van iedere ring plaatsten zich voor de finale op zaterdag, waarbij de kampioenen verzekerd waren van een startplek op de Hippiade van de KNHS te Ermelo eind augustus. Donderdagmiddag begonnen de ponyruiters om hun kwaliteiten aan de jury te tonen, in de avond kwamen de eerste paarden in de klasse L1 aan bod. Vrijdag werden de overige klassen tot en met ZZ licht voor paarden verreden. Met vijf rijverenigingen (Prinses Beatrix/PC Zuidwolde, Oranjeruiters, De Weideruiters, Ceres en Millenniumruiters) waren Hoogeveen en Zuidwolde in bijna alle klassen vertegenwoordigd.

De Weideruiters

Op donderdag meldden zich achttien combinaties van deze vijf rijverenigingen zich in de ring. Zoë Vincourt van de Millenniumruiters plaatste zich voor de finale bij de pony’s in de klasse B. De Weideruiters konden trots zijn op vijf combinaties die zich in de pony klasse L1/L2 voor de finale plaatsten: Inge Oelen, Daphne Bouwmeester, Angelique Benjamins, Nienke Schonewille en Fabienne Koster. Inge Oelen haalde daarnaast ook nog een finaleplaats in de klasse Z1 binnen.

Bij de paarden drongen Joey Versnel (Mil.R) en Leonie Koeling (Pr. Beatrix) in de B tot de selectie door. Mariska Toet (Mil.R.) deed dit in de L1. Vrijdag kwamen maar liefst vierentwintig Hoogeveense/Zuidwoldense combinaties in de ring om een ticket voor de finale te bemachtigen. In de klasse L2 waren Marlot Karsten, Rick Bruins Slot en Anouk van Slochteren, allen lid van de Millenniumruiters, bij de eerste acht van hun rubriek. In de M1 was alleen Nicole de Leeuw-Vonk (Mil.r.) geplaatst voor de finale. Dat lukte haar ook in Z1 met haar tweede paard Johnson. In de klasse Z1 waren ook Gonnie Oelen-Wedstenberg (Weideruiters) en Rieke Kolner (Oranjeruiters) zeker van een plaats in de finale. De Millenniumruiters hadden ook succesvolle deelnemers met Annemiek Vincourt-Krom (Z2) en Maaike ten Hoor en de Australische Sarah Miocevich in de ZZ licht rubriek.

Tijdens de finale was het zeker geen uitgemaakte zaak wie er met het kampioenschap naar huis zou gaan. Bij iedere ring werden de combinaties door twee juryleden (niet uit Drenthe) beoordeeld. Het gemiddelde percentage zou bepalend zijn voor wie Drenthe mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Hippiade in Ermelo. Afhankelijk van de KNHS verdeelsleutel zouden er eventueel meerdere combinaties in een klasse de zo fel begeerde uitnodiging kunnen ontvangen.

Fantastisch weer

Het weer was fantastisch voor het rijden van dit kampioenschap. Droog en bewolkt met een aangename temperatuur voor mens en dier. Uiteindelijk konden we drie combinaties van de vijf verenigingen als kampioen zien huldigen. Bij de pony’s was Angelique Benjamins van PC de Weideruiters met haar pony Katoms Sambucca in de klasse L2 de trotse winnaar. De Millenniumruiters konden zelfs drie kampioenen verwelkomen: Rick Bruins Slot met Frizzle Sizzle (L2), Nicole de Leeuw-Vonk met I-Catcher (Z1) en Annemiek Vincourt-Krom met High Society (Z2).