'Arrest zaak Gees vrijbrief om te rommelen met processen-verbaal'

Gees - ,,Erg teleurstellend en niet moedig.'' Advocaat Marnix van der Werf begrijpt niet dat de fouten die de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben gemaakt bij het onderzoek in de zaak Gees geen gevolgen hebben voor de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden.

Zijn cliënt Abdelhak B. werd vorige week veroordeeld tot tien jaar cel en tbs voor de gewelddadige overval waarbij Koert Elders om het leven kwam. De advocaat stapt naar de Hoge Raad.

De advocaten van de vier verdachten bepleitten tijdens het hoger beroep dat het OM niet ontvankelijk verklaard moest worden vanwege de fouten, die zowel de politie als het OM zelf hebben gemaakt rondom het verhoor van een vrouwelijke getuige.

Tegen de richtlijn in

Tegen de richtlijn in namen twee politiemensen dat verhoor niet op. Ze beloofden de bange vrouw volgens haar advocaat ook dat haar verklaring buiten het dossier gehouden werd. Toch belandde het daarin, omdat officier van justitie Agnes de Vries dat wilde. Ze negeerde daarmee het nadrukkelijke advies van de onderzoeksleider de verklaring er niet in te doen, omdat de informatie die de getuige had gegeven weinig betrouwbaar leek.

Onjuistheden

Ook zetten de politieagenten zelf onjuistheden in het proces-verbaal (pv). De rechtbank voelde zich misleid door die fouten en verklaarde het OM niet ontvankelijk in de zaak tegen Belg Fidan J., die vanwege het valse proces-verbaal te lang in voorarrest zat. De andere drie verdachten kregen strafvermindering.

Het hof oordeelde tegenovergesteld: het OM heeft volgens het hof niemand misleid en de gemaakte fouten hebben geen volgen. Van der Werf: ,,Dit arrest lijkt een vrijbrief voor politie en justitie om met processen-verbaal te gaan rommelen. Ik vind het heel gek dat een officier van justitie die van politiemensen hoort dat het pv niet deugt, dat toch kan gebruiken zonder dat het consequenties heeft.”

Niet verwacht

Dat de 30-jarige B. werd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, had de Amsterdamse advocaat totaal niet verwacht. ,,Het kwam als donderslag bij heldere hemel, omdat er helemaal geen tbs-advies lag. Ik ben 25 jaar advocaat en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit houdt geen stand bij de Hoge Raad.”

Een rechter mag op zich zonder advies van deskundigen tbs opleggen, weet Van der Werf. ,,Maar normaal gesproken wordt daar dan wel eerst op de zitting over gepraat, zodat de verdachte en de advocaat erop kunnen reageren. In dit geval heeft het gerechtshof er met geen woord over gesproken. Dit is gewoon heel stiekem.”

Vaker veroordeeld

Amsterdammer B. is veel vaker veroordeeld, ook voor overvallen, maar de overval op Elders en zijn vriendin op 30 juni 2016 ontkent hij te hebben gepleegd. De Belg Anouar K. (28) heeft wel bekend en is veroordeeld tot dertien jaar cel, één jaar meer dan bij de rechtbank. Hij legt zich volgens zijn advocaat Mark Nillesen neer bij de straf.

Of zijn landgenoot Yero V. dat ook doet, is nog de vraag. Zijn advocaat is onbereikbaar vanwege haar vakantie. De 24-jarige man werd in Assen veroordeeld tot zes jaar cel en kreeg in hoger beroep dertien jaar. Het hof vindt dat hij net zo verantwoordelijk is voor Elders’ dood als de andere twee daders. De rechtbank strafte hem alleen voor deelname aan de overval.

De zaak tegen de derde Belg Fidan J. (26) is door het hof terugverwezen naar de Rechtbank Noord-Nederland. Wanneer de rechtbank zich opnieuw over de zaak buigt, is nog niet bekend.