Naar energieneutraal wonen: ‘Belangrijk en een soort hobby’

Aangeboden door: Rabobank Het Drentse Land

Duurzaam (ver)bouwen kan op veel verschillende manieren. Gertjan Reuderink en Marjanne Peters besloten er vol voor te gaan: ze lieten hun woning slopen en begonnen volledig opnieuw.

Nog twee jaar. Dan is hun nieuwe woning eindelijk af. Tot dat moment wonen Gertjan Reuderink en Marjanne Peters op het terrein van de woning in Westdorp. In verschillende units die samen hun tijdelijke thuis vormen. Aan de muur van de knusse woonkamer hangen verschillende zelfgemaakte dierenmaskers die Marjanne gebruikt voor haar poppentheater. Maar ook buiten is genoeg te zien: het uitzicht vanuit de woonkamer is adembenemend. 

Dat is ook waarom het stel in 2003 uitweek naar Westdorp, een klein dorpje tussen Schoonloo en Borger. Het tweetal woonde in Groningen, maar was op zoek naar een geschikte plek in het buitengebied. Ze kochten het brugwachtershuisje waar nu hun buren in wonen. ‘We wilden het opknappen, maar wisten niet goed hoe. We hadden er geen beeld bij’, legt Gertjan uit. De woning werd verkocht. Hoewel Gertjan en Marjanne daarna verhuisden naar Kampen, bleef Westdorp aan ze trekken. ‘Toen in 2011 dit huis te koop kwam te staan, hebben we hem gekocht. Maar dacht je dat we onze woning in Kampen kwijt konden? Nou vergeet het maar. Een prachtig huis, energielabel A, maar het heeft een jaar te koop gestaan. Al die tijd konden we hier niet verder’, vertelt Marjanne. 

Bouwkundig verduurzamen

Ondertussen werkte Gertjan wel al aan de plannen voor de woning in Westdorp. Eerst richtte de plannen zich vooral op renovatie van de woning. Later werd toch overgegaan op nieuwbouw. ‘Renoveren bleek ons net zo veel te gaan kosten als nieuwbouw’, licht Gertjan toe. Wat de bouwplannen extra complex maakt, is dat Gertjan en Marjanne er diverse energiebesparende maatregelen in hebben verwerkt. ‘Verduurzamen kan op verschillende manieren: je kunt kiezen voor bepaalde installatietechnieken, zoals warmtepompen, of voor bouwkundige verduurzaming. Wij hebben gekozen voor dat laatste, ook omdat de terugverdientijd van bijvoorbeeld een warmtepomp zo’n 15 jaar is’, legt Gertjan uit. ‘Dat houdt in dat de materialen lang meegaan en dat ze warmte-isolerend en recyclebaar zijn.’ 

Dus kent de woning straks een gevel van Platowood, wordt er gewerkt met Ytong-wanden, komen er schuimbetonnen vloeren en wordt er voor het dak vlasisolatie gebruikt. ‘We zijn altijd al bezig geweest met duurzaam bouwen. Dat vinden we belangrijk, maar het is ook een soort hobby geworden’, vertelt Gertjan. 

Duurzaamheidskorting

Voor de hypotheek konden Gertjan en Marjanne terecht bij Rabobank Het Drentse Land. ‘Onze situatie is nogal complex’, zegt Gertjan. ‘Ik kan op internet wel allerlei formulieren invullen, maar de vragen op het formulier passen niet bij mijn situatie. Bij de Rabobank kon ik echt met iemand om tafel. Dat persoonlijke contact vonden we belangrijk.’ Als grootste hypotheekverstrekker van Nederland wil de Rabobank het huiseigenaren zo gemakkelijk mogelijk maken om hun woning te verduurzamen. Daarvoor kent de bank verschillende regelingen. Zo kon het stel gebruik maken van de zogenoemde duurzaamheidskorting. ‘De situatie waarin Gertjan en Marjanne zitten is echt bijzonder. Zij zijn in dit gebied één van de eersten die het zo groot aanpakken’, vertelt hun financieel adviseur Miranda Kuik. ‘Voor het verduurzamen van een woning zijn verschillende opties. Kom gewoon eens langs om te praten en ontdek de mogelijkheden.’