Jans Zanting ontvangt bronzen paard

Veeningen - Hij noemt het een ‘leuke waardering’, maar voelt zich haast een beetje bezwaard. Verkeersregelaar Jans Zanting uit Zuidwolde werd zondag tijdens de laatste wedstrijddag van CH De Wolden uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar van het populaire paardensportevenement en ontving uit handen van burgemeester Roger de Groot een bronzen paard.

‘Ik heb ‘m weliswaar in ontvangst genomen, maar de andere 20 verkeersregelaars verdienen hem net zo hard’, vindt de Zuidwoldiger, die een bekend gezicht is bij heel wat evenementen in zijn dorp.

Complete verrassing

‘Het was een complete verrassing’, blikt Zanting een dag later terug. Alle vrijwilligers waren opgeroepen om naar de ring te komen, traditiegetrouw voor de bekendmaking van de Vrijwilliger van het Jaar. Zanting, die op dat moment het verkeer regelde op de Willem Moesweg, vond het maar niets. Zijn verantwoordelijksgevoel is groot en dus vond hij dat er eerst vervanging moest zijn geregeld. Ondertussen bleef zijn telefoon ‘rinkelen’. Steeds klonk dezelfde vraag: waar hij bleef. ‘Het enige wat ik dacht was: wat zitten ze te drammen, maar ze waren achteraf gezien natuurlijk doodsbang dat ik niet kwam’, zegt hij met een lach.

Maar hij was op tijd en ontving uit handen van burgemeester De Groot het bronzen paard. Het beeld staat nu nog te pronken in de woonkamer, maar verhuist straks naar zijn werkkamer boven.

De uitverkiezing komt op een mooi moment. ‘Het is een jubileumjaar voor mij. Het is namelijk het tiende jaar dat ik actief ben voor CH de Wolden. Ik heb de shirtjes, die wij elk jaar ontvangen, er even op nageteld.’

Vaste groep

Zanting was 30 jaar EHBO’er, maar wilde graag eens wat anders doen. Hij werd verkeersregelaar, onder meer bij de Ronde van Drenthe. ‘Wij hebben een vaste groep. Een aantal van hen was eveneens actief voor CH de Wolden. Zo ben ik ook erbij betrokken geraakt.’ Sinds een aantal jaren doet hij samen met een aantal anderen tevens de planning van de verkeersregelaars tijdens CH de Wolden. ‘In totaal hebben we een groep van 20 personen. Gemiddeld wordt iedereen 3 à 4 keer ingezet. Dit jaar was dat vaker omdat we in de week eraan voorafgaand ook het EK Young Riders hadden. Veelal gaat het om 4 uur per keer.’ Dat hij als verkeersregelaar niet zoveel meekrijgt van de paardensport in de ring, deert hem niet. Eerlijk bekent hij: ‘Ik heb niet zoveel met paarden.’

Ondankbaar werk

Zanting is betrokken bij heel veel evenementen in Zuidwolde. ‘Ik doe dit in het belang van het dorp. Ik vind het namelijk belangrijk dat er evenementen worden georganiseerd. Noem het een sociale gedachte.’ Hij zegt bovendien niet graag ‘nee’, waar dan ook vaak dankbaar gebruik van wordt gemaakt. En dat terwijl het werk als verkeersregelaar zo nu en dan ondankbaar is.

‘Wat je soms allemaal naar je hoofd geslingerd krijgt… Ik heb zelfs wel eens moeten springen voor mijn leven. Dat was niet bij CH de Wolden, maar tijdens een hardloopwedstrijd in Zuidwolde. Je merkt goed dat de samenleving in 10 jaar tijd is verhard.’ Gelukkig laat Zanting zich niet gek maken. ‘Ik laat me niet provoceren. Ik draai me om en ga gewoon door met m’n werk.’