Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Hakuna matata

‘Jazmines en el pelo y rosas en la cara, airosa caminaba la Flor de la Canela’, schalt uit mijn autoradio. Vrolijk zing ik mee met Maria Dolores, mijn favoriete playlist in de zomer. Haal het vakantiegevoel in huis, zeg maar. De airco staat op de laagste stand om de ergste hitte te verdrijven.

Nederlanders zijn een jachtig volkje. Hoeveel van ons gaan er prat op dat we kunnen multitasken? We gaan maar door en door en rennen onszelf voorbij. Onthaasten moeten we, zeggen gezondheidsgoeroes. Terecht. Ik heb er ook wel eens een handje van om ietsje te veel hooi op mijn vork te nemen. En de natuur helpt ons daar nu een handje bij. We krijgen wat we verdienen denk ik, het volume nog even wat hoger draaiend.

Geen man overboord

Door de warmte moet alles een tandje lager, en verdraaid er gaat geen man overboord. Hakuna matata (geen zorgen), het leven gaat door. Veel dingen kunnen best mañana mañana (morgen) en meezingen met zomersongs, welke keuze dan ook, zijn goed voor mijn humeur.

Wat dat betreft zijn die zuidelijke mensen zo stom nog niet. Ze weten zich in ieder geval goed aan te passen aan de natuur en houden rekening met wat goed voor hen is. Zo nemen zij op de hete uren van de dag rust: siësta, eten later op de avond, sluiten de luiken aan de buitenzijde voor de ramen tegen de warmte en genieten van de momenten die zij krijgen.

Pulledag

En gelukkig ontmoet ik nog meer mensen die de hitte nemen zoals deze komt. Ik sprak een oudere dame op de Pulledag. Gekleed in een vrolijke zomerjurk draaide zij een extra rondje onder de verkoelende nevel die steltlopers sproeiden over het passerende publiek aan de Schutstraat. De heetste dag van het jaar. Tot mijn verbazing was het drukker dan verwacht. Niet de drommen mensen die normaal een Pulledag bezoeken, maar nog altijd heel wat mensen die zo slim waren ’s morgens te gaan. Al met al vond ik het gezellig. Natuurlijk was het warm. Maar dat is het op vakantie in Spanje ook.

Zuidelijke leefstijl

Misschien moeten we met zijn allen wel een tikkeltje teveel van onszelf. Elke dag warm eten, of elke dag stofzuigen. Mensen in de zuidelijke landen hebben een wat meer relaxte stijl van leven dan Nederlanders. Door de week geniet ik van een kantoor met goede klimaatregeling. Niet te koud, geen tocht. Erg prettig. Thuis in huis is het een steady 28-30 graden. We eten mediterraans: veel groente, fruit, salades, olijven, rijst in druivenbladeren (omgedoopt in Griekse sushi) en andere lekkernijen. Heerlijk die zomer. Vanmorgen zong ik blij weer mee met de beladen nummers van Maria Dolores op weg naar kantoor. Zonwerend scherm klaarliggend op de bijrijderstoel en een flesje koel water in de tas. Hakuna matata.