Straffen tot dertien jaar cel voor dodelijke overval in Gees

Leeuwarden / Gees - De twee Belgische mannen die hebben bekend dat ze op 30 juni 2016 de woningoverval in Gees pleegden, waarbij Koert Elders omkwam, moeten dertien jaar de cel in. Dat bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden. De Amsterdamse Abdelhak B. is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwang verpleging.

Dat laatste is een grote verrassing, want er lag geen tbs-advies. Maar het hof vindt het onverantwoord dat de 30-jarige man, die al talloze keren is veroordeeld, na zijn celstraf onbehandeld op straat komt, omdat hij psychiatrische problemen heeft. Om die reden is hij ook verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, waardoor zijn celstraf lager uitvalt. Tegen hem was zestien jaar cel geëist.

Zaak tegen Fidan J. moet over

De zaak tegen de derde Belg, Fidan J. moet van het hof opnieuw worden gedaan bij de rechtbank. De rechtbank verklaarde het Openbaar Ministerie vorig jaar in zijn zaak niet ontvankelijk door fouten die een voormalige officier van justitie en de politie hebben gemaakt rondom een getuigenverhoor. De rechtbank voelde zich misleid door het OM en de 26-jarige J. zou daardoor geen eerlijk proces hebben gehad. 

Het hof erkent wel dat er fouten zijn gemaakt, maar vindt niet dat de rechter is misleid. De fouten zijn volgens het hof niet zo ernstig dat de man vrijuit moet gaan. Het hof vindt dat de rechtbank alsnog een oordeel moet vellen over J.’s betrokkenheid bij de dodelijke overval.

Fidan J. heeft, net als Abdelhak B., ontkend dat hij ooit in Gees is geweest. Maar uit telefoongegevens van de Belg blijkt dat hij die nacht wel in de buurt was. Het OM gaat er vanuit dat hij één van de organisatoren van de overval is. Van B. is DNA gevonden in de woning.

‘Machteloos en angstig’

Dat laatste geldt ook voor de twee Belgen die wel hebben bekend. De 28-jarige Anouar K. legde vorige maand plotseling een bekentenis af en het hof gaat er vanuit dat zijn verhaal grotendeels klopt. Elders’ vriendin, die ook slachtoffer van de overval werd, heeft bijna hetzelfde verklaard bij de politie en ook als getuige bij het gerechtshof.

Het hof spreekt van een ‘zeer ernstig misdrijf’, waarbij Elders en zijn vriendin in hun slaap totaal zijn overrompeld. De drie overvallers gebruikten volgens het hof alle drie veel geweld en bonden Elders, die zwaar toegetakeld was, en zijn vriendin vast voor ze weggingen. ,,Nadat de buit verzameld was, hebben de overvallers hen in een machteloze en erg angstige situatie achtergelaten." De 69-jarige ondernemer uit Gees overleed vlak erna voor de ogen van zijn vriendin aan zijn verwondingen.

Het hof vindt dat zij recht heeft op 25.000 euro smartengeld. De vrouw heeft een trauma opgelopen, waarvoor ze wordt behandeld. Ze vroeg in totaal meer dan een miljoen euro schadevergoeding voor de financiële gevolgen van zijn overlijden. Zo kon ze niet langer in zijn huis blijven wonen en niet langer werken in zijn bedrijf. Voor die schadevergoeding moet ze van het hof naar de burgerlijke rechter. Voor een strafzaak is hij te ingewikkeld. De overvallers moeten aan de drie kinderen van Elders ruim 13.000 euro schadevergoeding betalen.

Boevenbusjes te heet

De zaal bij het hof in Leeuwarden zat tijdens de uitspraak vol nabestaanden. De verdachten, die ook hadden aangekondigd dat ze zouden komen, waren er niet. De busjes van de Dienst Justitiële Inlichtingen, die ze vanuit de gevangenissen naar Leeuwarden zouden brengen, waren al onderweg, maar zijn teruggekeerd, zei een medewerker van het hof. De ‘boevenbusjes’ hebben geen airco en – uiteraard – geen raampje dat open kan, waardoor het veel te heet werd binnen.

Omdat de advocaten van alle verdachten vinden dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk had moeten worden verklaard, is het de vraag of zij zich neerleggen bij het arrest van het gerechtshof. Ze kunnen de zaak nog voorleggen aan de Hoge Raad. 

Voor de twee officieren van justitie die betrokken waren bij de strafzaak in Assen en de agenten die het gewraakte getuigenverhoor deden, krijgt het verhaal sowieso nog een staartje. De advocaat van Fidan J. vindt dat zij strafrechtelijk moeten worden vervolgd voor onder meer valsheid in geschrifte. Ze heeft daarom een zaak aangespannen bij het hof in Amsterdam. (ADP)