Herinrichting kerkplein loopt vertraging op

Hoogeveen – Het was een harde deadline. Voor de eerste Pulledag moest de herinrichting van het kerkplein klaar zijn. Maar het is niet gelukt.

Het plein is nog volledig met hekken afgezet en duidelijk zichtbaar is dat er nog heel wat werk moet worden verzet. Inmiddels is er een nieuwe deadline gesteld voor de oplevering van de reconstructie: eind september. Toch wordt geprobeerd voor eind volgende week het kerkplein grotendeels toegankelijk te maken voor voetgangers.  

'Elkaar in de weg'

Projectmanager Martin Reurink van aannemer Roelofs verklaart dat het werk van zijn bedrijf al voor 3 juni afgerond had moeten zijn. Dat dat niet is gelukt heeft volgens hem te maken met de werkzaamheden die het Gelderse fonteinontwerpbureau ROTS Maatwerk eveneens op het kerkplein uitvoert. ‘Wij zitten elkaar in de weg’, erkent hij. Gemeentelijk woordvoerder Hans Vonk houdt zich wat meer op de vlakte: ‘Het is allemaal bewerkelijker dan vooraf ingeschat. Oftewel: het werk valt tegen en dat betekent vertraging.’

Eind volgende week 95 procent klaar

Volgens Reurink wordt met man en macht gewerkt, ook op zaterdag, om voor volgende week vrijdag de meeste werkzaamheden alsnog klaar te hebben. Op dit moment wordt het straatwerk aangebracht, Zweeds en Portugees graniet, dat vervolgens nog moet worden gevoegd en daarna moet uitharden. Volgende week worden onder meer houten banken geplaatst. Reurink: ‘Ik durf te zeggen dat we voor de bouwvak 95 procent van de klus hebben afgerond. Voor het publiek ziet het er dan een stuk vriendelijker uit.’ Vonk bevestigt zijn woorden: ‘Eind volgende week is het plein in ieder geval toegankelijk voor voetgangers, maar dan is alles zeker nog niet klaar. Daarom wordt ook in de eerste week van de bouwvak nog doorgewerkt om zoveel mogelijk dingen af te ronden’, weet hij. 

Blindengeleidenstroken, verlichting, beplanting en kunstwerk

De kans is echter groot dat ook in de weken erna nog een klein gedeelte van het kerkplein in de hekken blijft staan. Na de bouwvak wordt het werk vol hervat. Ook Roelofs moet dan weer aan de slag. Reurink: ‘We moeten onder meer de blindengeleidenstroken nog aanleggen.’ Tevens worden dan de verlichting en beplanting gerealiseerd. In september wordt ten slotte het waterkunstwerk afgerond, waar volgens Hans Vonk eind juli al wel een begin mee wordt gemaakt.