Op hogere leeftijd voor het eerst de beurs op?

Aangeboden door: Rabobank Het Drentse Land

Dat lijkt in strijd met het idee dat beleggen iets is voor de lange termijn. 'Het kan vaak nog prima', zegt Marc van der Woude, Adviseur Private Banking van Rabobank Het Drentse Land. 'Als je het maar verstandig aanpakt'.

De laatste vijftien jaar is het aantal ouderen dat advies inwint over beleggen duidelijk toegenomen. Beleggen kan een prima optie zijn. De vraag is; wanneer ben je oud? Nederlanders bereiken namelijk steeds hogere leeftijden en blijven langer vitaal. Als we ouder worden, kunnen we ook steeds langer beleggen. Een beginnende belegger van 74 jaar kan zeggen: Ik wil een looptijd van vijf of tien jaar. Waarom niet? Het is dan wel belangrijk dat het gaat om geld dat over is. 

Het risico van beleggen kan beperkt worden door minder in aandelen en meer in obligaties te beleggen. Ook daarmee valt volgens Marc van der Woude nog altijd een behoorlijk rendement te behalen. Zeker als je je geld in goed gespreide beleggingsfondsen belegt of gaat beleggen via Rabo Beheerd Beleggen. 

Welke beleggersportefeuille geschikt is hangt niet alleen van de looptijd af. Minstens zo belangrijk is de vraag waarvoor het vermogen bestemd is en in hoeverre je als persoon bestand bent tegen risico's. Stel dat je als 65-jarige je beleggingshorizon op vijftien jaar stelt. Theoretisch zou je dan zwaar in aandelen kunnen stappen of een beleggingsprofiel kiezen met een wat hoger risico. Maar wanneer je slapeloze nachten krijgt van schommelende koersen, dan zou Van der Woude -ondanks die lange termijn- een accent op obligaties aanraden. En misschien kan je er dan wel beter helemaal niet aan beginnen. ‘Van beleggen moet je niet wakker liggen. Dat is het echt niet waard’, aldus de adviseur.

Van der Woude merkt dat er nog wel eens wat huiver is voor beleggen. ‘Ouderen zeggen soms: Ik heb daar geen verstand van, dat doe ik niet. Maar dat hoeft ook niet’, aldus Van der Woude. ‘Wij hebben specialisten die het overnemen. Als je badkamer lekt, schakel je toch ook een loodgieter in?’

Aan beleggen zijn risico's verbonden. Je kunt (een deel) van je inleg verliezen.