Echtpaar Van Hoorn viert diamanten bruiloft

Hoogeveen - Een heuglijke dag afgelopen dinsdag voor het echtpaar Wim en Agnes van Hoorn-Elferink uit Hoogeveen: 60 jaar getrouwd.

Hoewel het grote feest zaterdag met familie, vrienden en buren in De Spaarbankhoeve wordt gevierd, kwamen er uiteraard op de dag dat zij elkaar precies 60 jaar geleden het ja-woord hebben gegeven al heel wat felicitaties binnen. Onder andere van burgemeester Karel Loohuis, die het diamanten bruidspaar namens het college met een bezoek vereerde.

Per toeval in Hoogeveen beland

Wim (85) en Agnes (81) wonen ruim tien jaar in Hoogeveen. Beiden zijn geboren en getogen in Amsterdam en woonden aansluitend 37 jaar in Zaandam (nu Zaanstad). Eind 2008 zijn ze in Hoogeveen komen wonen, waar ze min of meer per toeval zijn beland. ‘Wij waren er voor die tijd zelfs nog nooit geweest’, bekent Wim. Over de reden van de verhuizing vertelt hij: ‘Wij hebben twee dochters, waarvan er een in Friesland woont en de ander met onze twee kleinkinderen in Groningen. De afstand vanuit het westen was behoorlijk groot, waardoor we besloten dichterbij hen te gaan wonen.’ Van hun keuze voor Drenthe en specifiek Hoogeveen hebben ze geen moment spijt gehad. ‘Je woont hier heerlijk in de natuur. Als je op de fiets stapt ben je zo in de bossen. Maar ook de mensen in deze regio vinden wij prettig. Het is veel minder haastig allemaal dan in het westen van het land, waar wij overigens zelf destijds volop aan meededen hoor. Ja, het voelt hier als een warme deken. Toen we in Hoogeveen kwamen wonen zijn we ook direct gaan bridgen en tennissen. Dat is belangrijk om contacten te leggen.’

Bevriend met broer

Terug naar het begin van hun relatie. Of het liefde op het eerste gezicht was? ‘Nee hoor. Ik was bevriend met de broer van Agnes. En ach, van het een kwam het ander’, vertelt Wim nuchter. De trouwerij vond plaats in Amsterdam, waar ze in eerste instantie ook zijn gaan wonen.

Wim heeft meerdere banen gehad, maar werkte de laatste 22 jaar als arbeidskundige voor de Gemeenschappelijke Medische Dienst. Hij legt uit: ‘Ik hield mij bezit met het vaststellen van arbeidsongeschiktheid en keek naar mogelijke aanpassingen zowel op het werk als thuis. Ik heb daar met veel plezier gewerkt.’ Zijn echtgenote deed administratief werk. Haar laatste baan was boekhoudster en loonadministrateur.

Sportief

Beiden hebben naast hun werk diverse bestuurlijke taken uitgevoerd. ‘Ik heb onder meer vele jaren in de Ondernemingsraad gezeten, maar ook in de sport hebben we beiden veel gedaan, zoals voor een badmintonvereniging.’ Wim en Agnes zijn graag sportief bezig. Zo tennissen ze onder meer graag. Twee jaar geleden moest Wim daarmee stoppen om gezondheidsredenen, maar zijn vrouw tennist nog altijd twee keer per week. Daarnaast bridgen beiden graag en stappen ze veelvuldig op de fiets. ‘Vandaag (woensdag, red.) hebben we nog heerlijk 40 kilometer gefietst.’