Duizenden belangstellenden naar Hoogeveen voor historisch evenement

De organisatie van het H3-festival, dat zaterdag zijn debuut beleefde, kijkt terug op een geslaagde eerste editie. ,,Hoeveel bezoekers er precies zijn geweest is moeilijk in te schatten, maar ik denk dat we in de buurt van ons doel komen."

Eerder zei te organisatie te hopen op zo'n 10.000 bezoekers. Tijdens het H3-festival waren op verschillende plekken in Hoogeveen activiteiten. De WMD organiseerde de waterdag, in het Zuiderpark was veel te beleven en bij de passantenhaven konden mensen historische schepen bezichtigen. Om van de ene naar de andere locatie te komen werden schepen en een treintje ingezet.

,,Er was overal veel belangstelling, alleen de animo voor de maritieme markt in de Schutstraat viel tegen", zegt Albert Wolting van de organisatie. ,,Het nadeel is dat de verschillende activiteiten ver uit elkaar lagen. Doordat je maar één dag hebt moet je keuzes maken."

Nieuw thema

Het H3-festival keert jaarlijks terug, zo is het idee. Maar volgend jaar wel met een ander thema, dat waarschijnlijk in september wereldkundig wordt gemaakt. Of het historische festival rond dezelfde datum zal plaatsvinden is de vraag. ,,Het zou handig zijn als er een soort regionale agenda is van activiteiten", stelt Wolting. ,,Nu had je Kar Ga Door in Zuidwolde op hetzelfde moment. Dan zit je elkaar te beconcurreren, terwijl je elkaar zou moeten versterken."

Pulleboklossen

Eén van de hoogtepunten op het festival was het kampioenschap Pulleboklossen. Van de zestien deelnemende duo's bleek het eerste duo dat aantrad direct het snelste met een tijd van 17,4 seconden.

Ostar en Micha van Huijstee, alias de buschauffeurs, streden in de finale tegen elkaar. De Haarlemse buschauffeur Ostar won het van Smildeger Micha en ging met de hoofdprijs van 150 euro naar huis.