Ruinen op zoek naar een schat

Ruinen - Het had even wat voeten in de aarde, de geluidstechnici moesten even wat vlekjes wegwerken, maar daarna kon Bakker Dekker met zijn bakfiets vol vers brood woensdagavond dan eindelijk zijn langverwachte entree maken op de Brink.

Voor de Mariakerk had zich al een mooi plukje publiek verzameld en die mensen moesten het een kwartier lang doen met kinderen die ‘zakdoekje leggen’ speelden en met een bal in de weer waren. Het was sowieso al mooi om te zien hoeveel plezier die kinderen, gestoken in historische kleding, in deze oud-Hollandse spelletjes hadden. Achter de kerk stond bovendien al een tijdje, niet zichtbaar voor het meeste publiek, een paard klaar om het verhaal te ondersteunen.

Na het succes met Zwedera van Ruinen (2017) en Wilde Wietse (2018) speelt dit brinkfestijnseizoen een bakker de hoofdrol in het wekelijkse theater met vervolg voor de kerk. Bakker Dekker was in de jaren ‘50 een bekend gezicht in Ruinen. Iedere week komt Bakker Dekker op z’n bakfiets weer langs om de laatste verhalen te delen. Of het echte verhalen zijn of roddels, of dat Bakker Dekker (nog) niet beter weet - hij leeft immers nog in de jaren 50 en heeft nog niet de kennis van nu - intrigerend zijn ze zeker. Want wie weet nog hoe het zit met de schat van de Hunnigloobarg?

Boerengezin

De meeste mensen hadden nog nooit van de Hunnigloobarg gehoord, maar daar deden kennelijk vele verhalen de ronde over. Bijvoorbeeld het boerengezin dat graag naar Amerika wil emigreren, maar voor wie dat veel te duur is. Misschien biedt de schat wel uitkomst? Dat is iets wat de komende woensdagen duidelijk wordt, net zoals het waarheidsgehalte van de verhalen van Bakker Dekker. Zijn broodjes waren in ieder geval prima te eten. Er werd ook gezongen, want over Bakker Dekker is een boeiend lied in omloop. Ook deed het Brinkkoor een duit in het zakje bij de afsluiting, een koor bestaande uit leden van de verschillende Ruiner koren.

Het publiek, en dan met name de oudere generatie, haalde ondertussen herinneringen op aan de echte Bakker Dekker. Die woonde in het huisje aan de Oosterweg, dat door de huidige bewoners Harm en Tina Echten en zijn vrouw omgedoopt is tot Noamdhuusje, waar ook de nodige kunst is te vinden.

‘Bakker Dekker’ is iedere woensdag rond de klok van 18.30 uur te volgen voor de Mariakerk. Op het volgende Brinkfestijn geeft de brandweer bovendien demonstraties.