EK-goud voor Nederlands Children-team

Veeningen - Tijdens het Europees kampioenschap in Veeningen stond donderdag de landenwedstrijd voor Children-ruiters op het programma . Het Nederlands team bestond uit Emma Brocken, Thijmen Vos, Jorinde Dolfijn, Finn Boerekamp en Wesley de Boer.

Na de eerste ronde op dinsdag en de tweede ronde op donderdag ging Nederland aan de leiding in het tussenklassement, samen met Groot-Brittanië en Duitsland. Deze drie teams wisten de eerste rondes zonder fouten door te komen.

Barrage

Een enorm spannende tweede omloop op donderdag resulteerde uiteindelijk in twee teams zonder fouten: Duitsland en Nederland streden in de barrage voor de gouden medaille. Emma Brocken reed als eerste starter direct een sterke foutloze ronde. De Duitse Tiara Bleicher beging één springfout tijdens haar omloop. Helaas voor Nederland viel bij Thijmen Vos een balk uit de lepels, hetgeen resulteerde in vier strafpunten. Door de foutloze rit van de Duitse Tessa Leni Thillmann kwamen beide teams weer op gelijke hoogte. Jorinde Dolfijn legde vervolgens met de fenomenaal springende Providence het parcours foutloos af. Toen Romy Rosalie van Duitsland daarna twee springfouten maakte, terwijl Finn Boerekamp namens Nederland z’n hoofd koel wist te houden mocht Oranje zich de nieuwe Europees kampioen Children noemen.

Goede zaken

De tribune kleurde dan ook oranje, rood, wit en blauw tijdens de wedstrijd en de prijsuitreiking. De allereerste medailles zijn nu vergeven, maar de komende dagen vallen er nog veel meer beslissingen waarmee eremetaal kan worden bemachtigd.

In het individuele klassement doen de Nederlanderse Children goede zaken. Emma Brocken, Finn Boerekamp en Jorinde Dolfijn mogen zich gaan opmaken voor de individuele finale op zondag. Daar worden voor de Children de laatste medailles verdeeld.

Virtuele bronzen plek

De Young Riders hebben donderdag het tweede gedeelte van de landenwedstrijd afgesloten. België gaat in deze categorie overtuigend aan de leiding, met in totaal 4.11 strafpunten. Duitsland staat momenteel op zilver met 8.19 strafpunten en Nederland volgt met 10.93 strafpunten op een virtuele bronzen plek. Vrijdag volgt de ontknoping voor de landenwedstrijd Young Riders: de finale wordt verreden vanaf 17.00 uur.

Vrijdagochtend vanaf 08.00 uur komen de Junioren voor hun tweede en derde ronde van de landenwedstrijd in actie. Ook hier staan de Belgen er goed voor, want zij hebben de leiding met 3.95 strafpunten. De Ieren volgen hen op de voet met 5.00 strafpunten en Spanje staat op plaats drie met 6.24. Nederland is terug te vinden op de zesde plek, maar er worden nog twee parcoursen verreden voordat de medailles worden verdeeld, dus het kan nog alle kanten op.

Vrijdag, zaterdag en zondag is er nog heel veel te beleven op het terrein van CH de Wolden. De toegang is en blijft gratis bij dit EK.