Vakantieparken in Drenthe zijn al goed bezet: 'Mensen echt op zoek naar plek om te ontstressen'

Regio - De zomervakantie in Noord-Nederland staat voor de deur en dat is te merken bij de Drentse vakantieparken en campings en andere recreatieondernemers. Marketing Drenthe informeerde bij 150 Drentse ondernemers en de bezetting blijkt nu al goed.

Voor de komende zomer ligt de gemiddelde bezettingsgraad voor bungalowparken al rond de 90 procent, bij hotels staat dat percentage p[ 80 procent en bij campings en B&B’s ligt dat aantal nu op 60 procent.

Vooral campingeigenaren melden dat gasten steeds later boeken. Jurgen Weenink van Camping Torentjeshoek uit Dwingeloo vertelt tegenover Marketing Drenthe dat het weer altijd een rol blijft spelen, ook vorig jaar had hij veel last-minute boekingen.

Roeël Moorman van Vakantiepark de Fruithof beaamt dit, hij verwacht dat de warmere Hollandse zomers voor meer Nederlandse kampeerders zullen gaan zorgen.

De bezetting in een grafiek. Bron: Marketing Drenthe

Voorseizoen heeft veel invloed

Ook in het voorseizoen merkten de campingbedrijven dat het weer sterk van invloed was op hun bezetting. Astrid Crum, directeur Marketing Drenthe geeft aan dat het aantal vakantiegangers in Drenthe groeit. ,,In 2018 ontvingen we in Drenthe bijna 2 miljoen gasten".

Rust, authenticiteit en behoefte aan privacy zijn de trends volgens de Drentse ondernemers. Wilma Fieten van Bungalowpark het Nolderwoud bij Zuidwolde voegt hieraan toe dat gasten vooral ook blij zijn met de persoonlijke aandacht die ze geven.

Ontstressen, ook voor buitenlanders

Helen Norp van Bed & Breakfast de Veenstraal in Gieterveen sluit zich daarbij aan. ,,Mensen zijn echt op zoek naar een plek waar zij kunnen ontstressen, zelf hun gang kunnen gaan, privacy hebben en het buitenleven kunnen ervaren".

Ook buitenlandse gasten zijn op zoek naar rust en ruimte. Vier op de tien ondernemers zien dan ook een stijging in internationale gasten. Zo ook de Borgerse familie Hulshof van camperpark Nuuverstee. ,,Wij ontvangen vooral meer Duitsers en Belgen, maar ook gasten uit andere landen".

Wildlands must-see

Wanneer de gasten om tips vragen, hebben de ondernemers er genoeg om te delen. Een bezoek aan Wildlands wordt het meest aangeraden. De dierentuin verdient het om meer gasten te krijgen volgens de Drentse ondernemers. Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Drents Museum, het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het Hunebedcentrum en Orvelte worden veel genoemd als highlights die een toerist absoluut gezien moet hebben in Drenthe.

Fietsen en wandelen in de natuur, de Nationale parken en natuurlijk de hunebedden worden door ondernemers eveneens goed in de etalage gezet. Theaterspektakel de Mammoet, die volgend weekend in première gaat op het Buinerveld, wordt ook door veel ondernemers getipt.

Een woordspin van alle tips van de ondernemers. Hoe groter het woord, hoe meer het wordt aangeraden. Grafiek: Marketing Drenthe