Spoedeisende hulp Bethesda definitief dicht: ziekenhuis in weekend gesloten

Hoogeveen - De afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal gaan definitief dicht. Vanaf begin volgend jaar moeten patiënten 's nachts en in het weekend voor alle acute zorg uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Dat is woensdag door het regieteam voor Zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen bekendgemaakt. Niet alleen de spoedzorg verandert. De verpleegafdelingen van de twee ziekenhuizen worden in het weekend ook gesloten. Patiënten kunnen alleen nog voor korte opnames terecht in Hoogeveen en Stadskanaal. Voor complexe zorg en langere opnames moeten ze naar andere ziekenhuizen.

In Stadskanaal is de sluiting van de spoedeisende hulp gepland in januari en in Hoogeveen in april volgend jaar.

In de nacht geen consulten meer op huisartsenpost Hoogeveen

Patiënten in de regio Hoogeveen kunnen dan 's nachts ook niet meer terecht in de huisartsenpost in het ziekenhuis. Doordeweeks van 17.00-23.00 uur en in het weekend van 8.00-23.00 uur is de huisartsenpost in Hoogeveen en Stadskanaal wel bemand en open voor consulten en visites.

In de tussenliggende uren gaat de dienstdoende huisarts in de regio Hoogeveen visites rijden, zoals nu al in Stadskanaal het geval is. In beide ziekenhuizen kunnen patiënten tussen 8 uur 's morgens en 11 uur 's avonds nog wel terecht voor basisspoedzorg, maar niet voor hulp bij levensbedreigende situaties.

Inwoners van de regio Hoogeveen en Stadskanaal hoeven volgens de vertegenwoordigers van het regieteam niet bang te zijn dat zij door de veranderingen in geval van spoed te laat geholpen worden. Op bepaalde plekken in de provincies worden extra ambulances ingezet om patiënten te vervoeren naar de ziekenhuislocaties waar de juiste zorg kan worden geboden.

Extra ambulancepost tussen Hoogeveen en Emmen

Volgens directeur Victor Verrijp van UMCG Ambulancezorg wordt tussen Emmen en Hoogeveen een nieuwe ambulancepost geopend, waar 24 uur per dag een ambulance beschikbaar zal zijn. ,,Over de exacte plek zijn we nog in gesprek met gemeenten in het gebied."

Ook komt er in Drenthe nog een extra ambulance beschikbaar. Zestien nieuwe ambulancemedewerkers worden hiervoor opgeleid. Opvallend is dat directeur Verrijp verwacht dat de extra ambulancevoorzieningen pas eind 2020 inzetbaar zijn terwijl de afdelingen spoedeisende hulp in de twee ziekenhuizen al veel eerder dat jaar sluiten.

Lees hier verder.