Duwers handkarren worden ontzien

Zuidwolde - Het wordt zaterdag weer een groot spektakel in het centrum van Zuidwolde. Het jaarlijkse terugkerende historische voertuigenevenement Kar Ga Door trekt steeds meer deelnemers, terwijl het aantal bezoekers stabiliseert met tussen de tien- en vijftienduizend mensen. De middagoptocht is dit jaar iets verlegd, om het de duwers van de handkarren wat makkelijker te maken.

Kar Ga Door toont bijzondere collecties oldtimers, maar ook handkarren, fietsen, kinderwagens en paardenrijtuigen. Er zijn meerdere optochten, zoals die van de ochtend waar ook de versierde wagens vanuit het Veeninger feest aansluiten. ’s Middags is het altijd de ‘langzame optocht’ van onder meer de handkarren. Deze maakte altijd een ronde van Hoofdstraat, Meppelerweg, De Marsen en de Vennen, maar de laatste twee straten zijn uit het parcours gehaald. ‘Dat is vooral om de duwers van de handkarren wat te ontlasten. Het stik bij de Marsen en de Vennen loopt iets op en dat werd een beetje zwaar. Bovendien hebben we ook gekeken hoeveel publiek daar stond en dat zijn er een stuk minder dan elders op de route’, zegt voorzitter Rutger Wemmenhove van de organisatie. Nu gaat het vanaf de Hoofdstraat en de Kerkstraat via de Zantingehof en de Kerkenbosweg naar de Oosterweg, weer de Hoofdstraat naar de Meppelerweg en uiteraard langs het Tonckenshuys. Daar sluiten de rijtuigen aan en dan gaat het terug naar de Hoofdstraat, waar alles en iedereen zich weer opstelt voor het gemeentehuis.

Trouwerij

Voor het gemeentehuis wordt dit jaar een Drentse trouwerij nagespeeld door Dwingels Eigen uit Dwingeloo. Van 10.00 tot 17.00 uur is er ook een waren- en oude ambachtenmarkt in de Hoofdstraat en op het Kerkplein. Wemmenhove ziet de belangstelling nog jaarlijks toenemen. ‘De markt zit vol met 110 deelnemers, we hebben 150 oldtimers, tegen de 40 oude ambachten en 18 rijtuigen. Met tussen de veertig en vijftig vrijwilligers redden we het wel weer, al zou het vooral voor het voortraject wel handig zijn om er wat mensen bij te krijgen.’

De oude voertuigen zijn te bewonderen in het Groene Hart waar ze opgesteld worden voor en na de diverse rondritten. Voor de kinderen is er vertier met onder andere een springkussen en draaimolen. Kar Ga Door wordt afgesloten met gezellige muziek van Jan van de Beld.