Jonge overvaller Etos Hoogeveen krijgt jeugddetentie

Voor het overvallen van drogisterij Etos in Hoogeveen heeft de rechtbank in Assen een 19-jarige Hoogevener veroordeeld tot één jaar jeugddetentie, waarvan 174 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij van de rechtbank verplicht wonen in een zorginstelling voor jongeren met een verstandelijke beperking.

De man overviel de drogist op 1 juli 2017. Hij bedreigde een winkelmedewerkster met een groot mes en liep een klant omver. Hoeveel geld hij buitmaakte, is niet bekend gemaakt. De strafzaak vond twee weken geleden achter gesloten deuren plaats, omdat de man minderjarig was toen hij de overval pleegde.

Opsporing verzocht

Lange tijd kon de politie geen verdachte aanhouden. Pas toen in het tv-programma Opsporing Verzocht begin vorig jaar beelden werden uitgezonden, kwamen kreeg de politie tips die uiteindelijk leidden tot de aanhouding van de 19-jarige man en een handlanger die een jaar jonger was. De handlanger had een kleinere rol en is eerder al veroordeeld tot een werkstraf. De 19-jarige Hoogevener is vanwege psychische beperkingen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Tijdens de overval was hij volgens deskundigen die hem onderzochten egocentrisch, gewetenloos, opportunistisch en overmoedig.

De Raad voor de Kinderbescherming maakt zich grote zorgen om de jonge Hoogevener, die inmiddels wordt behandeld in een instelling. Volgens de Raad is het erg belangrijk dat hij door kan gaan met die behandeling.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft hem daarom veroordeeld tot een onvoorwaardelijke jeugddetentie die gelijk is aan zijn voorarrest, zodat hij zijn behandeling niet hoeft af te breken voor een langere celstraf. Hij moet één van de slachtoffers ruim 1400 euro schadevergoeding betalen.