Oud-Hoogeveense schilderes Joke Plomp toont klederdrachtcultuur

Meppel - De expositie Zomer met werken van schilderes Joke Plom wordt zaterdag 6 juli om 16.00 uur geopend in de Kunst- en Cultuursalon aan de (brede) Woldstraat 52 in Meppel.

Joke is beeldend kunstenaar en voor velen bekend door haar medewerking aan het kunstvakblad Palet met artikelen in ‘Al Doende’. Joke is in 1952 in Hoogeveen geboren en woont en werkt nu in Hasselt. Zij is portrettist, van mensen, kinderen en groepen, maar ook stads- en dorpsgezichten maakt zij, als portretten van cultuur.

Laatste levende klederdrachtcultuur

In haar belangstelling voor mensen en hun cultuur is Joke misschien wel de enige professionele schilderes van zo ongeveer de laatste levende klederdrachtcultuur die ons land nog heeft: Staphorst.

Zij werkt het liefst in aquarel, het water kan haar eigen weg gaan en zo kunnen er min of meer willekeurig ‘spannende’ kleurnuances ontstaan. Maar ook pastel, etsen en oliepastels zijn haar stiel, vooral mediums waarop op locatie snel gewerkt kan worden. In de op een terp gelegen boerderij De Hoogte van Streukel te Hasselt heeft zij een atelier/galerie.