Hoofdrol voor Bakker Dekker

Ruinen - Wie kent in Ruinen bakker Dekker nog? Deze illustere figuur staat de komende woensdagen centraal tijdens de zes Brinkfestijnen, te beginnen op 10 juli. Inwoners van Ruinen hebben weer stevig gerepeteerd om een mooi theaterverhaal neer te zetten.

Het is voor het derde jaar op rij dat er zes woensdagen vertier op de Brink in Ruinen tijdens de zomervakantie. Voor de inwoners van Ruinen begint het al bijna normaal te worden: iedere week een mooie volle markt met een aantal demonstraties van oude beroepen, het historische toneelspel voor de kerk en even op de foto in ouderwetse kleding. Maar ook het ijkmoment je even laten wegen op de waag, toch nog maar weer een foto maken van die mooie aangeklede kerk, genieten van de livemuziek, nog een drankje op het terras en de kinderen weer geschminkt mee naar huis. De Brinkfestijnen staan dus weer voor deur.

Na het succes met Zwedera van Ruinen (2017) en Wilde Wietse (2018) speelt nu een bakker de hoofdrol in het wekelijkse theater met vervolg voor de kerk. Bakker Dekker was in de jaren ‘50 een bekend gezicht in Ruinen. Iedere week komt Bakker Dekker op z’n bakfiets weer langs om de laatste verhalen te delen. Of het echte verhalen zijn of roddels, of dat Bakker Dekker (nog) niet beter weet - hij leeft immers nog in de jaren 50 en heeft nog niet de kennis van nu - intrigerend zijn ze zeker. Want wie weet nog hoe het zit met de schat van de Hunnigloobarg? Iedere woensdag rond de klok van 18.30 uur zijn Bakker Dekker en zijn gevolg weer present.

Activiteiten

Ook dit jaar is er weer een aantal spectaculaire activiteiten die de Brinkfestijnen een extra glans geven. Zo pakt op 17 juli de brandweer weer uit met een breed scala aan waterspellen en demonstraties. Op 24 juli komt een kindertheater naar de Brink. Een theater met meerdere voorstellen waarin kinderen zelf de hoofdrol spelen. De vijfde keer (7 augustus) heeft de stempel Hippisch Brinkfestijn: een samenwerking met de Donkere Paardendagen. De laatste keer komt traditioneel de dorsmachine weer langs. De activiteiten worden iedere week omlijst met gezellige muziek van De Akoestini’s en de Piece of Cake Jazzband.

Hippisch

De Donkere Paardendagen Ruinen worden in 2019 omgedoopt in Hippisch Brinkfestijn Ruinen. Op woensdag 7 augustus en zaterdag 10 augustus kan iedereen op de Brink volop genieten van de paard- en ponysport. Op woensdag het stratenconcours voor tuigpaarden, Hackneys en Frieze tuigpaarden met vele deelnemers in de klassen Limiet, Ereklasse, Dames, Tweespan en onder het zadel. Op zaterdag de handelskeuring met daarbij uiteraard vermaak voor kinderen.

Een Brinkfestijn kan niet zonder al haar vrijwilligers. Verschillende (groepen) vrijwilligers die zich voor en achter de schermen ook dit jaar weer geheel belangeloos inzetten om op de woensdagen in de zomer de Brink tot een gezellig middelpunt te maken.

De gezamenlijke horeca rondom de Brink neemt dit jaar ook gedeelte van de organisatie voor haar rekening. Op woensdag 31 juli is er een horecaplein met livemuziek na afloop van de markt. Een mooie aanvulling op het kleurrijke programma en een extra fundament voor de Brinkfestijnen, zo constateert de Promotie Ruinen. De Brinkfestijnen zijn op 10, 17, 24, 31 juli en 7 en 14 augustus. Info op www.ruinen.nl of www.facebook.nl/dorpruinen.