Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

‘Ik kom op plekken die makkelijk betreden worden’

Alhoewel mijn lievelingskleuren roze en paars zijn, is mijn favoriete bloem dat niet. Deze is lichtblauw tot wit: cichorei. Tot mijn blijdschap zie ik deze wilde plant steeds vaker terug in de bermen van Hoogeveen.

Ook in de vlinderidylle in het Steenbergerpark staat deze schoonheid momenteel in bloei ontdekte ik woensdag bij de prijsuitreiking van het ‘Leukste park van Drenthe.’

Vriend

In de Griekse oudheid werd de cichorei kichorion genoemd. Afgeleid van Grieks 'kio' = ik ga en 'chorion' = plaats in de buurt waar mensen wonen, en wil zeggen: 'ik kom op plekken die makkelijk betreden worden (door mensen), of waar men langs loopt'. Mooi vind ik dat. Alsof de plant je vriend is.

Eigenlijk is het een eendagsbloem. Vroeg in de ochtend, bij droog weer, ontluiken de knoppen. De tere bloemen richten zich naar de opstijgende zon. Elk bloemhoofdje is een stralenkrans van blauwe lintbloempjes. Zo’n zes uur later beginnen de bloemen zich al weer langzaam te sluiten, om nooit meer open te gaan. Ze verbleken en verwelken. Maar, elke ochtend (van de bloeitijd) verschijnen nieuwe bloemen. De voorraad knoppen lijkt onuitputtelijk, er zitten tot wel tweeduizend aan één plant!

Magnifiek! Daar denk je niet aan als je deze plant ziet staan, toch? En is het al zeker geen onkruid. Iets wat in mijn ogen sowieso niet bestaat en eerder een gevalletje onwetendheid is.

Meanderend maaien

Om de planten in de vlindertuin de kans te geven zich goed uit te zaaien is op advies van leerlingen van het Terra College gekozen voor sinusbeheer. Daarom ziet de vlindertuin er naar een maaibeurt zo ‘creatief’ uit. Slingerend maakt de maaier paden over het terrein en de volgende maaibeurt is het andere deel aan de beurt. Bij de derde maaibeurt gaat alles pas tegen de vlakte.

De gemeente werkt hieraan mee, zoals aan zo veel dingen in het Steenbergerpark. ‘Het park wordt bijna doodgeknuffeld’, hoorde ik laatst. Terwijl een ander zei: ‘Het is het toonbeeld van daadkrachtige bestuurlijke vernieuwing.’ Beide zijn waar, denk ik. Het is een kwestie van perceptie. Mij maakt het niet uit. Er bloeit cichorei. Nu nog in de rest van Hoogeveen.