Waar spot jij de eikenprocessierups? Meld het hier!

De eikenprocessierups is in Drenthe een ware plaag geworden. Ook Groningen, Friesland en Overijssel hebben er, zij het in minder mate, mee te maken. Maar waar is het nou het ergst? Een centraal meldpunt is er niet. Daarom wil de redactie graag weten waar de meeste overlast wordt ervaren.

De rupsenpopulatie heeft zich ten opzichte van vorig jaar minstens verdrievoudigd en de overlast kan nog wel even aanhouden. ,,We zitten midden in de piekperiode", zegt onderzoeker Silvia Hellingman. Hoe de rups zich ontwikkelt is moeilijk te voorspellen: daarop heeft de temperatuur een bepalende invloed. ,,Kou vertraagt de activiteit, bij hitte is er een grote kans dat de rupsen de grond ingaan of eerder verpoppen."

Rupsen tot eind juli actief

De meeste rupsen bevinden zich in het vijfde larvale stadium en hebben nog volop brandharen. Verpoppen doen ze in de zesde fase. Bij normale omstandigheden (de rups gedijt het beste als het tussen de 20 en 25 graden is) doen rupsen er één tot twee weken over om het volgende stadium te bereiken. ,,De rupsactiviteit gaat afnemen, maar we hebben actieve rupsen tot de derde week van juli", voorspelt Hellingman. Begin augustus zullen de vlinders massaal uitvliegen.

De bestrijders zitten tot over hun oren in het werk en verschillende gemeenten hebben al aangegeven niet elke boom met een nest meer te kunnen voorzien van een lintje. Help ons daarom zicht te krijgen op de meest overlastgevende plekken!

Hoe werkt het?

Op onderstaande kaart kan je de locatie waar je een rupsennest hebt gezien aangeven. Zo werkt het: