Feest voor diamanten echtpaar Eiromkuy

Hoogeveen - Coos en Anis Eiromkuy waren woensdag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Karel Loohuis kwam het paar feliciteren. Hij had een mooie bos bloemen meegebracht en bleef gezellig kletsen.

Na de periode van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indische Leger) zijn Coos Eiromkuy-Manusama en Anis Eiromskuy in 1950 naar Nederland gekomen. Zij kenden elkaar toen nog niet. Coos verbleef in het kamp Vossenbos nabij Wierden en Anis verbleef in het kamp Finsterwolde.

'Nona manis werd via een omweg benaderd'

Een korte tijd verbleef Anis op kamp CC-polder in het Groningse Finsterwolde. In die tijd vroeg een familielid uit Wierden aan de jonge Anis of hij al een vriendin had. Dit was niet het geval. Want deze familielid kende een ‘nona manis’ (mooi meisje) die hij aan de jonge vrijgezel wilde koppelen. Het enige wat hij daarvoor moest doen was een brief schrijven en via haar tante Orelia bij deze ‘nona manis’ laten bezorgen. Coos: 'Tante Orelia woonde achter ons en kwam met een smoes naar ons huis. Ze maakte eerst een praatje met mijn zus Julia, die aan het koken was. Ze snelde naar mijn kamer en gooide het briefje naar binnen. Toen ik het briefje ontdekte, heb ik het eerst snel verstopt!.'

Het was namelijk een strenge familielid die de omgang van de jonge Coos met Anis ontbood. De liefde bleek echter sterk en er volgden ontmoetingen in het geheim. Anis: 'Ik had al een bromfiets, dus zij kon mooi bij mij achterop. Hahaha!' Niet lang daarna ontving Coos weer een brief voorzien van geld. 'Want als het uit de hand dreigde te lopen, kon ik met de trein naar Zwolle waar Anis op mij zou wachten. Ik heb die brief met geld heel lang bij mij gehouden. De jonge Ánis had er echter alles voor over om de hand van zijn knappe vriendin op gepaste en respectvolle wijze te vragen en had alle voorbereidingen getroffen om haar familie te ontvangen. Het jonge stel trouwde op 26 juni 1959 en verhuisde naar kamp Beugelen in Staphorst, waar hun eerste zoon Richard in 1960 werd geboren. In 1962 verhuisde het gezin naar de nieuwe woonwijk voor Molukkers in Hoogeveen. Tweede zoon Jessy en dochters Flora en Peggy zagen hier het levenslicht.

'We wonen hier nog steeds met veel plezier en zijn gezegend met onze kinderen, 7 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen', geeft het stel aan.

Samen brengen ze de dagen door met diverse bezigheden en staan nog met regelmaat samen te koken voor hun kinderen en kleinkinderen.