Huiseigenaren geven rondleidingen in duurzame huizen

Hoogeveen - Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Drenthe organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours.

Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. Op 22 juni om 10.00 uur geeft de Hoogeveense huiseigenaar Martin Liefers een tour over ‘aardgasvrij wonen met een warmtepomp’. Wie daarbij wil zijn kan zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

‘Wij wilden comfortabeler wonen en het huis op een schone manier van warmte en elektriciteit voorzien’, vertelt Liefers. Zodoende begon de familie met verbouwen: isoleren, ramen vervangen, zonnepanelen plaatsen en het inbouwen van balansventilatie met warmteterugwinning. Later kwam daar een warmtepomp bij en kon het gas worden afgesloten. ‘Laat je eerst goed informeren over welke systemen voor jouw situatie het beste zijn’, adviseert Liefers. ‘En vervolgens zou ik zeggen: Zet de stap en begin gewoon!’

Nationale Duurzame Huizen Route

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: ‘De gastheer had een goede presentatie en gaf duidelijke uitleg over het waarom van zijn keuzes. Veel van mijn vragen zijn beantwoord.’

Ook elders in Drenthe staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. In Gieten staan op 20 juni om 19.30 uur de zonneboiler en zonnepanelen centraal. De huiseigenaren geven uitleg over hun keuzes en ervaringen. Voor een overzicht van de tours: duurzamehui zenroute.nl/thematours.