Overdenking ... Anton Koops
Door Anton Koops

Uit de shit; door de modder

Dit is geen leuke column. Als ik er goed over na denk word ik zelfs beroerd van. Want dit is het geval: je dochter is 5 jaar en het is de hoogste tijd dat ze aangeboden wordt voor seks. Dit is de praktijk in veel arme landen. De mensen weten geen andere uitweg meer om wat geld binnen te halen om in leven te blijven. Ze verkopen hun kinderen voor seks.

In landen als Thailand en de Filipijnen zijn het er duizenden; vaak kinderen onder de 12 jaar. Seks met volwassenen. Of cyberseks; seks via de webcam. Bij meer dan de helft van deze slachtoffers zijn de ouders of familieleden medeplichtig aan deze wantoestanden. Hoe kapot kan een samenleving zijn?!

Het is onvoorstelbaar voor ons hier in het vrije Nederland; hier kunnen kinderen echt kind zijn. Maar laten we ons niet vergissen. Ook in Nederland zijn er veel kinderen die misbruikt zijn of worden. Het zijn niet alleen de loverboys maar nog veel vaker ook weer familie en of kennissen. Mensenlevens worden verwoest. En dat terwijl seks in een normale situatie, vanuit vrije keus tussen volwassen mensen, prachtig kan zijn.

Veel mensen krijgen grote problemen door dat misbruik. Het is niet alleen het lichamelijke leed maar vooral wat je mentaal en geestelijk wordt aangedaan. Gevolg zijn klachten zoals schizofrenie, depressiviteit, zelfhaat en zelfmoord zijn geen uitzondering. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de misstanden. Er zijn hulporganisaties die de misstanden in Nederland bestrijden.

In het buitenland zien we dat IJM ( International Justice Mission ) vecht tegen deze slavernij en slavernij in het algemeen. Met resultaat. Vele kinderen én volwassenen worden bevrijd uit hun situatie. Daders worden opgepakt en berecht. De slavernij bestaat officieel niet meer maar de praktijk is dat wereldwijd miljoenen mensen slaaf zijn.

Dit is geen leuke column schreef ik. Het leven is niet altijd leuk. Het negatieve kan blijven bestaan als we onverschillig blijven en niets doen. Het positieve is dat wij er wat aan kunnen doen. We hebben in Nederland veel mogelijkheden. En gelukkig doen we dat ook. Zo doen zaterdag 22 juni (morgen dus!) vele honderden Nederlanders mee aan de Mudraise in Biddinghuizen. Een sportieve tocht van enkele kilometers door modder en water. De deelnemers laten zich sponsoren en halen hierdoor geld binnen, die IJM gebruikt in haar strijd tegen de slavernij. Veel vaak jonge mensen , onder andere uit Noordscheschut en Hollandscheveld, doen hier aan mee vanuit hun geloof dat de strijd voor een betere wereld gestreden moet worden en zin heeft.

Geloven is woorden en daden. En dit is zo’n daad. Wie één kind red, redt de wereld. Jij kunt ook mee helpen één kind te reden, ga naar www.mudraise.nl en sponsor één van de deelnemers. Deelnemers veel plezier in de modder en zet hem op. Samen kunnen we de slavernij verslaan en de wereld mooier maken. En dat gaan we doen! Doe ook mee!