Israel Vriendendag in de Oosterkerk

Hoogeveen - Al een jaar of 15 komen de Israël-vrienden uit heel Nederland bijeen. Regelmatig ook in Hoogeveen. ‘We waren ooit eens in De Tamboer, maar hebben ook kleinere locaties gebruikt’, zegt afdelingshoofd Arjan Bendt.

Voor de oud-Hoogevener is het uiteraard een beetje als een thuiswedstrijd. Zaterdag 22 juni is er weer een Israel Vriendendag. Dit keer in de Oosterkerk aan de Leeuweriklaan. ‘Hier zijn we al een keer of drie of vier geweest. Een bekende plek, want ook het Holland-Koor repeteert in deze kerk.’

Bijbelstudies en samenzang

De Vriendendag in Hoogeveen begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Op deze dag zijn er Bijbelstudies van dominee Henk Poot en dominee Kees van Velzen, is er koor- en samenzang met het Holland-Koor onder leiding van Jan Quintus Zwart, is er muziek van Chloë Elsenaar (viool), Kees de Bruin (piano) en Ronald IJmker (orgel) en is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en de Israëlmarkt te bezoeken.

De koor- en samenzang wordt tijdens de Vriendendag verzorgd door het Holland-Koor. Het Holland-Koor is één grote groep van vrienden en vriendinnen uit heel Nederland, die elkaar enthousiast ontmoet op de koorrepetities, die eenmaal per 3 à 4 weken op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur worden gehouden in Voorthuizen, Goes of Hoogeveen. Uit alle kerken en kringen. Bendt: ‘Omdat zij houden van Israël en zingen voor de God van Israël, de Vader van onze Here Jezus Christus die ons onlosmakelijk met Israël verbond.’

Jan Quintus Zwart

Vanaf de jaren 90 is Jan Quintus Zwart de vaste dirigent van het Holland-Koor. In 1991 werd onder leiding van dirigent Martin de Boer met ruim 500 zangers de eerste reis naar Israël gemaakt. Een jaar later volgde de tweede reis. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan de stad Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël. Ter viering van het 3000-jarig bestaan bestond het koor toen uit maar liefst 1000 leden. Indrukwekkend.

IP80

Christenen voor Israël is in 1979 in Jeruzalem opgericht door zakenman Karel van Oordt en een aantal vrienden van hem. Karel was zakenman en deed al veel handel met Israëlische bedrijven. Een paar maanden nadat Christenen voor Israël in Jeruzalem was opgericht, werd de stichting ook in Nederland opgericht. De stichting heette in de begintijd nog IP80. In 1980 was IP80 georganiseerd in twee aparte instellingen: Christenen voor Israël (gericht op voorlichting en bewustmaking van Israëls plaats in Gods handelen met de wereld) en het Israël Producten Centrum (ter bevordering van de Israëlische export). Het voornaamste doel van de stichting is om betrouwbaar Bijbels onderwijs te geven over Gods plan met Israël aan christenen. Bij het oprichten van de stichting speelde de Arabische boycot van Israëlische producten een rol.

Karel van Oordt wilde graag iets voor Israël betekenen en het verkopen van Israëlische producten was een goede manier.

Protest

De stichting is ook min of meer opgericht uit protest tegen de verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Jeruzalem naar Tel Aviv, dit gebeurde mede onder druk van Arabische landen.

Entreekaarten voor de Vriendendag op 22 juni zijn verkrijgbaar via cvi.nl/vriendendagen of 033-2458824. Er zijn genoeg parkeerplaatsen rondom de kerk. Samenzang, Bijbelstudie en ontmoeting zijn de belangrijkste ingrediënten voor de Israël Vriendendag.