Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Verbinding

Wat een dag was het donderdag voor de Hoogeveense politiek. ‘s Morgens stapte wethouder Jan Steenbergen (plotseling) op en ‘s avonds was er een bizarre raadsvergadering, waarbij de voltallige oppositie wegliep uit de vergadering. Heerlijk voor de publieke tribune en de aanwezige journalisten, maar niet goed voor de politiek én Hoogeveen.

De gebeurtenissen van donderdag zijn een apotheose van een bijzonder roerig politiek jaar. Oppositieleden Inge Oosting (PvdA) en Mark Strolenberg (VVD) haalden halverwege de avond een bord naar boven van het Verbindingsfestival, dat morgen wordt gehouden. Zij wilden hiermee aangeven dat de politiek verbinding met elkaar moet zoeken. Sommige coalitiepartijen spraken er in de wandelgangen schande van, maar Oosting en Strolenberg hebben wel gelijk. De ironie dat er in de huidige politieke situatie juist zaterdag een Verbindingsfestival is rond het gemeentehuis, is groot. Zo groot dat het commentaar van de Hoogeveensche Courant daar zonder de gebeurtenissen van gisteren waarschijnlijk ook over was gegaan.

Er gaapt een gigantisch gat

Het gat dat er gaapt tussen coalitie en oppositie is niet groot, het is gigantisch. De oppositie loopt telkens tegen een betonnen muur aan van een coalitie waarbij de partijen elkaar door dik en dun lijken te steunen. De coalitie voelt zich op haar beurt voordurend aangevallen en heeft daardoor de neiging om zich te verdedigen. Logisch allemaal, maar niet goed.

Op sociale media werden de raadsleden al vergeleken met kleine kinderen en clowns. Dit zijn ze zeker niet. De raadleden zijn stuk voor stuk mensen die hun hart op de goede plaats hebben en het beste willen voor Hoogeveen. Toch is er nu een situatie ontstaan die onhoudbaar is. Hoe nu verder? De partijen moeten toch de verbinding met elkaar zoeken. Gemeentepolitiek is vooral praktisch. Echte partij-ideologische debatten worden nauwelijks gevoerd. Daarom moet het mogelijk zijn om de grootste gemene deler te vinden. Om toch een vergelijking met kinderen te trekken. Wanneer twee broers en/of zussen kibbelen wordt de oudste meestal opgeroepen zich het verstandigst te gedragen.

In het geval van de Hoogeveense politiek zou dit betekenen dat het machtigste blok, de coalitiepartijen, de eerste handrijking moet doen. Er zijn al plannen om de toestand in de Hoogeveense politiek op een rustig moment te evalueren, maar misschien kunnen de coalitiepartijen morgen, tijdens het Verbindsfestival al de eerste stap zetten.