Het Hoogeveense Activum inspireert Lange Mannen

Hoogeveen - Voor het eerst speelden de heren van het Nederlands volleybalteam een wedstrijd in de Hoogeveense sporthal Het Activum. Het was tevens de eerste keer dat er een officiële volleybalinterland in de nieuwste sporthal van Hoogeveen werd afgewerkt.

Het werd een groot volleybalfeest, want de Lange Mannen kenden weinig moeite met Estland en overklasten de Esten met 3-0 via 25-19, 25-17 en 25-17. Het werd helemaal feest toen bekend werd dat Oranje zich geplaatst had voor de Final Four van de Golden European League.

De sporthal zat niet afgeladen vol, maar met 1175 toeschouwers op een doordeweekse dag was de Nevobo tevreden. Het wekte enige verbazing dat er een officiële volleybalwedstrijd in Het Activum gespeeld werd, want daarvoor zou de hal te laag zijn. Volgens Thijs Pietersen van de Nevobo ligt dat aan de soort competitie. ‘Bij de Golden European League is negen meter hoogte genoeg. Anders waren we hier niet geweest. Bij andere competities moet de zaal hoger zijn.’    

Nederland moet de wedstrijd tegen Estland winnen om zich te kunnen plaatsen voor de finaleronde van de Golden European League. De toeschouwers zijn er klaar voor. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding met oranje pet. Iedereen heeft de uitgedeelde kartonnen klapper in de aanslag om flink lawaai te kunnen maken. De vlaggen van Nederland en Estland hangen in de nok van de hal. Veel volleyballiefhebbers zijn op de eerste wedstrijd van de Lange Mannen in Hoogeveen afgekomen. De muziek dreunt door de hal en een dj praat de zaak aan elkaar. Na de volksliederen begint Oranje de eerste set met Gijs van Solkema, Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Fabian Plak, Nimir Abdelaziz, Michael Parkinson en libero Just Dronkers. De wedstrijd begint nerveus, want bij 4-4 is er al vier keer fout opgeslagen. Bij 8-6 juicht het publiek om het eerste blok van Nederland en de uitgeklapte klapper met het woord block bewegen de toeschouwers van links naar rechts. Uit de geluidsinstallatie klink ‘My block, my block’. Oranje speelt goed en vooral smaakmaker Nimir Abdelaziz, die bij Power Volley Milano speelt, is in topvorm. De eerste set haalt Oranje zonder problemen via 25-19 binnen en de speeaker zegt: ‘Er mag gedanst worden’.

Ook de tweede set begint slordig aan beide kanten, want bij 3-4 is er al vijf keer foutief geserveerd. Daarna maakt Oranje het verschil en Thijs ter Horst en Nimir Abdelaziz laten fraaie acties zien en Estland heeft geen verweer. Er is wel respect voor de kleine 40-jarige spelverdeler Toobal van de gasten, maar zijn ploeg is niet opgewassen tegen de ontketende Nederlanders. Abdelaziz oogt bewondering met zijn snoeiharde opslagen, waarbij hij de bal eerst bijna tegen het plafond gooit, waarna hij de Esten bestookt met ‘kanonskogels’. De bezoekers bezwijken onder de Nederlandse druk en moeten zich ook in de tweede set gewonnen geven: 25-17.

De derde set is in het volleybal na een 2-0 voorsprong vaak een beruchte set, maar Nederland laat dat niet toe en de Oranjeshow gaat gewoon door en het publiek klapt haar handen blauw. De Lange Mannen overklassen Estland dat bij 15-9 een succesvol blok laat zien, maar dat blijkt een van de weinige keren te zijn. Bij 21-15 spoort de speaker het publiek aan een hand in de lucht te steken en dan van links naar rechts te bewegen. Het tempo wordt opgevoerd en de muziek dreunt door de zaal. Bij 24-17 gaan de toeschouwers staan en juichen ze het 25ste punt van Oranje toe: 25-17. Na een uur en 25 minuten klinkt ‘We gaan feest vieren’, uit de speakers. De vreugde is groot en het Hoogeveense publiek heeft een sterk Oranje gezien, dat door de vierde zege in Poule B naar de Final Four gaat. De ex-Internationals Ron Zwerver,  Arno van Solkema, Henk Jan Held en ex-bondscoach Joop Albeda analyseren de overtuigende 3-0 zege van Oranje. Jeugdige supporters stellen zich langs het veld op om handtekeningen te scoren. De spelers komen één voor één langs en doen ontspannen hun plicht. Onder het toeziend oog van ondere andere, een tevreden burgemeester Loohuis, heeft Hoogeveen laten zien een mooi decor te kunnen zijn voor een officiële volleybalwedstrijd op het hoogste niveau.    

Nederland-Estland 3-0 (25-19, 25-17, 25-17)