Duurzaam bouwen speerpunt Dag van de Bouw in Hoogeveen

Hoogeveen - Wie van dichtbij wil zien wat duurzaam en circulair bouwen inhoudt, moet zaterdag tijdens de dag van Bouw zeker een bezoek brengen aan de bouwlocatie van het Alfa-college aan de Voltastraat.

Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van dit unieke bouwproject. Aannemer HuneBouw en onderaannemers laten de bezoekers van dichtbij zien hoe circulair en duurzaam bouwen in dit project wordt toegepast.

Rond 10.00 uur vindt de opening plaats door Fries Heinis van Bouwend Nederland. Namens Aannemersfederatie Nederland is Rienk Siertsema aanwezig en Henk Kerssies van Constructeurs NL. Hieraan voorafgaand opent wethouder Gert Vos in de techniekvleugel van de school het Kenniscentrum voor Duurzaamheid en Energie. Dit wordt in Hoogeveen dé leer- en werkplek voor onderwijs, bedrijven, organisaties en burgers rondom innovatieve technologie, energietransitie en circulair denken.

Na ontvangst op het schoolplein volgen de bezoekers een route door de bouwlocatie, waar de medewerkers van HuneBouw en onderaannemers Ten Kate Installatietechniek, Nijmeijer Hoogeveen, Aklima Klimaatconcepten, Leerkes Electro, BEVO Isolatie en Duurzaamheid, Bork, Damen vloeren, Desso tapijt, Slump-Fictorie en Bukro dakbedekking uitleg geven over de werkzaamheden. Hierna loopt men naar de techniekvleugel van de school waar de praktijklokalen van onder meer de opleidingen Elektrotechniek en Installatietechniek geopend zijn. Ook het nieuwe kenniscentrum kan bezocht worden.

Studenten en de bouw

Waar mogelijk worden studenten betrokken bij de bouw. Studenten Bouwkunde vertellen zaterdag over een project en onderzoek, waar ze samen met hbo-studenten van de Hanzehogeschool aan werken: kunnen we een huis bouwen met alleen maar materialen die overblijven na de sloop van Voltage, de oude examenzaal van het Alfa-college? Zo leren en werken zij nu al aan circulair bouwen.

Iedereen kan zaterdag ook zelf circulair aan de slag. Er liggen materialen klaar om een sleutelhanger of fotostandaard te maken. Deze materialen komen (deels) van de bouwlocatie van de school, waar ze nu niet meer herbruikbaar zijn.

De bouwplaats is zaterdag toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel of met kinderwagens, houd wel rekening met ongemak.