Miedema en Oranjedames winnen op het nippertje van Nieuw-Zeeland

Le Havre - In de jacht op WK-succes hebben de Oranje Leeuwinnen ternauwernood geen steek laten vallen. De ploeterende Oranjevrouwen kwamen in het Franse Le Havre maar nipt voorbij Nieuw-Zeeland: 1-0.

Bij Oranje speelde spits Vivianne Miedema de volle negentig minuten mee. De Hoogeveense kreeg in Stade Océan, dat lang niet uitverkocht was, een paar goede mogelijkheden. Maar de goalgetter had, net als de Oranjeploeg, haar dag niet. Regelmatig had ze ruzie met de bal.

Topscorer?

Een schot dat maar net voorlangs ging, bleek haar gevaarlijkste poging. Mocht Miedema dit toernooi eenmaal tot scoren komen, dan evenaart ze Manon Melis, die met 59 interlandgoals de topscorer allertijden is (59) goals. Miedema staat tot dusver op 58 doelpunten.

De winnende

De openingsfase was duidelijk besteed aan Nieuw-Zeeland. Oranje was wel dreigend, maar de tegenstander kreeg de betere kansen. Een bal op de lat en een schot dat nog maar net kon worden gekeerd door doelvrouw Sari van Veenendaal waren grote wapenfeiten.

In het eerste bedrijf zetten de Oranje Leeuwinnen daar wel flink wat gevaarlijke momenten tegenover, maar gescoord werd er niet. In het tweede bedrijf trok Nieuw-Zeeland een flinke muur op, waar Oranje overduidelijk moeite mee had. Pas in blessuretijd konden de dames het verschil maken. Jill Roord kopte binnen: 1-0.

Groepsfase

Zaterdag is Kameroen de tegenstander van de Oranje Leeuwinnen. Op 20 juni volgt de confrontatie met Canada.