Roland Kreeft sneldamkampioen van Nederland

Utrecht - De jeugdafdeling van de Hoogeveense damclub beleefde zaterdag tijdens het Nederlands kampioenschap veel succes. In Utrecht werd het NK sneldammen gehouden voor alle categorieën: jeugd en senioren. De jeugdspelers van Hoogeveen kwamen met maar liefst vier plakken naar huis.

Sneldammen is een aparte discipline bij het dammen. Men krijgt vijf minuten op de klok en per zet komen er slechts vijf seconden bij. In 20 minuten moet een partij van gemiddeld 50 zetten dan wel klaar zijn, want als de tijd op is dan verlies je.

Knokt zich ijzersterk terug

Jeugdtalent Roland Kreeft pakte de Nederlandse titel. Dit betekent dat hij tweemaal Nederlands kampioen is geworden in een jaar tijd. Het is voor hem nu al een succesvol jaar, terwijl het EK en WK nog op het programma staan. De pupillenkampioen kwam soepel door de voorronde heen en plaatste zich gemakkelijk voor de finale. In de finale (met acht spelers) werd er een rondtoernooi gespeeld. In de eerste ronde vergaloppeerde hij zich onverwachts, maar hij knokte zich daarna ijzersterk terug en wist zijn naaste concurrenten te verslaan. Bart Jan Kortleven (11e) en Morris Everts (15e) haalden de finale niet.

Enorm spannend

Bij de jongste categorie, de welpen, was het enorm spannend. Siebe Kortleven en Mart Slim waren gedreven om op het podium te staan. Beiden haalde gemakkelijk de finale. Siebe, vorige week nog runner-up op het NK Welpen algemeen, speelde enorm gefocust en stond lange tijd bovenaan. In de laatste ronde moest hij winnen om kans te maken op de titel, maar verloor helaas. Toch is de derde plek een prachtige prestatie. Ook Mart speelde lekker en eindigde op een mooie vierde plek.

Wouter Sosef speelde bij de aspiranten een geweldig toernooi en liet sterk spel zien. Wouter ging niet met lege handen naar huis, want hij eindigde knap als tweede in een veld met Neerlands talentvolste jeugdspelers. Voor hem is dit zijn eerste belangrijke prestatie op nationaal niveau. Volgende maand speelt hij ook het NK Aspiranten met het normale speeltempo.

Renco Oostindjer (10e) behaalde net niet de finale. Toch deed hij het in B-finale het verdienstelijk met een tweede plek. Pupil Elise Schouten speelde bij de grote jongens mee. Ze ging zonder verwachtingen naar het NK, maar kwam toch met een beker weer thuis. Ze verraste haar tegenstanders met haar sterk strategisch inzicht en won gewoon de C-finale.

Rondtoernooi

De junioren speelden een rondtoernooi bestaande uit 13 spelers. Alleen Pascal Strijker deed hier namens Hoogeveen en hij kon goed aanhaken met de topspelers. Hij behaalde 13 punten en werd daarmee 7e.

Jeugdspeelsters Nicole de Vries en Lisa Scholtens hadden zich geplaatst bij de vrouwencategorie (dus ook met volwassenspelers). Het vrouwen NK (14 deelneemsters) was van een behoorlijk niveau en dat gaf voor hun een mooie kans om zich te meten met de top. Voor Nicole was het extra leuk, want ze was in bloedvorm en behaalde maar liefst 18 punten en werd knap derde. Lisa (9e) begon erg moeizaam, maar kwam later goed terug en speelde zelfs, als een van de weinigen, remise tegen de kampioen.

Jeugdleiders achter de borden

Ook de Hoogeveense jeugdleiders Jan Ekke de Vries en Gerard Bruins zaten achter de borden. Jan Ekke kon in de A-categorie geen potten breken en werd in de C-finale derde. De jarige Gerard miste op een haar na de finale en werd daardoor gedegradeerd naar de B-finale.