Waardering voor Kunsten op Straat: ‘Wat een leuke voorstelling! Wat kunstig!’ (veel foto’s!)

Hoogeveen - Het weer zat weliswaar niet mee, maar wat was het voor liefhebbers van straattheater zaterdag genieten in het centrum van Hoogeveen. Vijftien topacts traden op tijdens Kunsten op Straat, een nieuw evenement. Het werd een middag vol verrassingen. En ook mooi: hier en daar werd de fantasie flink geprikkeld.

Het is bijna 13.00 uur. De show van Funny Freak staat op beginnen, maar de bankjes voor het publiek zijn nog angstvallig leeg. Regen dreigt en het waait stevig. Arjen Gerritsen doet een poging aan die enkeling die voorbij wandelt: ‘Ga lekker zitten, dan schuiven er vast meer aan’. Hij krijgt gelijk, want ineens zitten de bankjes aardig vol en mag de langdurig werkloze Peter zich in tien pogingen presenteren voor de sollicitatiecommissie voor de rol van Clowntje Pep. Want nu wilde dieren verboden zijn in het circus en culturele subsidies zijn stopgezet, heeft Funny Freak de oplossing voor dit circusprobleem gevonden: de allereerste verplichte openbare sollicitatieronde tot circusclown voor langdurig werklozen. Een kleine, maar grappige voorstelling met een satirisch laagje voor volwassenen. Maar ook de paar kleintjes tussen de toeschouwers moeten smakelijk om de pogingen van Clowntje Pep lachen.

Pijnlijke slapstick

Op de kruising Hoofdstraat-Jonkheer de Jongestraat-Nicolaas Beetsstraat is het inmiddels een drukte van belang. Al snel blijkt waarom. De acrobaten Aart en Karel, beiden slechts gekleed in een korte spijkerbroek en hemdje, bouwen met hun koddige kraanwagen een boom versie 2.0. Een pijnlijke slapstick van een onhandige samenwerking. Wanneer een jongedame uit het publiek wordt uitgedaagd een rol te vervullen in de act, schudt zij hartgrondig ‘nee. Maar er blijkt geen ontkomen aan en dus gaat ze alsnog overstag. Haar rol valt, tot haar grote opluchting, mee en niet veel later zit ze gewoon weer naast vriendlief in het publiek. Na heel wat hilarische, maar ook spannende momenten is het resultaat toch daar: de boom staat. De twee mannen krijgen een warm applaus. Onder andere van Lammie Kwant. ‘Wat een leuke voorstelling! Wat kunstig!’, zegt de Hoogeveense vol lof. Ze brengt elke zaterdag een bezoekje aan het centrum van Hoogeveen. Dit extraatje waardeert ze zeer. ‘Het is een leuk nieuw initiatief. Het is sowieso leuk als er wat te doen is. Wel jammer van het weer, maar ach, zelf trek ik mij daar niet zoveel van aan. Ik ga me vanmiddag hier zeker mee vermaken.’

Theatrale rangers op zoek naar unieke diersoort: de mens

Urban Safari neemt het op deze locatie over. Een act die twee jaar geleden tijdens Pulledag al eens te zien was en een succesnummer bleek. De twee theatrale rangers hebben vandaag wederom één doel: het publiek alles vertellen over een unieke diersoort: de mens. Ze plukken een paar mensen van straat en hen overhandigen hen verrekijkers. De rangers wijzen tijdens de safari op de bijzondere gewoontes en gedragingen van de verschillende ‘dieren’. Wanneer een kind de kruising over wil steken, roepen ze: ‘Kijk een jong! Pas op voor de moeder, want die kan agressief zijn.’ Eerder vertelden Dick Cools en Jelle de Bruijn al eens dat zij dit programma al zeker vijf jaar doen. De Bruijn: ‘Het idee ervoor is eigenlijk zo ineens opgekomen. Mensen kijken is immers van alledag.’ Cools: ‘Toen ik ooit naar een natuurdocumentaire keek, dacht ik: wat zou het leuk zijn dat ook op mensen toe te passen. Het is improvisatietheater en dus is het altijd weer anders. En het leuke is dat eigenlijk alles wat we zeggen klopt. Wij benoemen gewoon wat we zien. Wanneer iemand rood aanloopt, zeggen wij bijvoorbeeld: ‘Zijn vachtkleur wordt roodachtig. Dat betekent dat hij zich een beetje ongemakkelijk voelt’. We proberen wel altijd mensen eruit te pikken die het leuk vinden. En we beledigen niemand.’ Dan lachend: ’We zijn overigens wel voorzichtig met het benoemen van drachtige vrouwtjes.’

Diversiteit is enorm

Wanneer de drie performers van Ye Gods door hun miniatuurstad banjeren, breekt plots het zonnetje even door. Geleidelijk aan brengen ze het stadje met al haar bewoners en industrie op een zeer fantasierijke manier tot leven. De kerkklokken luiden, baby’s huilen, de fabriek komt in actie, er wordt luidkeels meegezongen in de karaokebar en de hond blaft onophoudelijk. Het blijkt ineens niet meer zo rooskleurig, de rust in de stad is verstoord. De straatartiesten maken indruk met hun opvallende ontwerpen, levendige geluidsinstallaties en humor. Het publiek geniet. Dan weer klinkt een schaterlach, terwijl een volgend moment juist weer ademloos wordt toegekeken. Een ding is overduidelijk deze middag: de diversiteit is enorm.

Vervolg nog grootser?

Het is voor het eerst dat Kunsten op Straat wordt gehouden. Een straattheaterfestival met zelfs internationale acts, want de artiesten zijn afkomstig uit onder meer België, Frankrijk, Spanje en Engeland. Het evenement is mogelijk dankzij financiële steun van de provincie Drenthe, die 12.500 euro bijdroeg, evenals de gemeente Hoogeveen zelf. Wethouder Erik Giethoorn sprak onlangs al de hoop uit dat Kunsten op Straat volgend jaar terugkeert en dan zelfs nog grootser wordt.