Jeugd krijgt visdiploma

Hoogeveen - De jeugd heeft woensdag de tweede praktijkles vissen met de vaste stok gevist. Vooraf waren er al twee theorielessen geweest, die werden gehouden in het DES-gebouw. De jeugdviscursus wordt gegeven door HSV Het Vette Baarsje.

Tijdens deze lessen werd er veel aandacht besteed  aan hoe om te gaan en gebruik te maken van het materiaal om goed te kunnen vissen. Een hengel kopen is gemakkelijk, maar dan? Ook was er veel aandacht voor de vis en zijn milieu (het huis van de vis). Ook de planten kwamen aan bod. Planten zijn nodig voor de vis om als schuilplaatst te gebruiken, maar ook om de eitjes er op of tussen te leggen. Verder zijn er planten nodig voor de zuurstof.

Wat wil je vangen?

Tijdens de eerste praktijkles was het belangrijk om te peilen hoe diep is het water. Dichtbij vaak ondiep, maar 5 meter verder zal het een stuk dieper zijn. Door met een peilloodje dit te onderzoeken weet je de structuur al snel van de bodem. Dan is de vraag: wat wil je vangen, voorn, blei, brasem, karper et ceteraa. De jeugd heeft geleerd waar een vis zwemt met een bovenstandige bek, voorstandige bek of onderstandige bek. Dus wil je op voorn vissen, een voorstandige bek, dan heb je meer kans door net boven de bodem te vissen dan dat je gaat voor een brasem met een onderstandige bek. Deze vis vind je vaak strak op de bodem met de haak op de grond.

Voor de jeugd was het geweldig dat de eerste brasem werd gevangen. Cursusleider Bé Kleine van Het Vette Baarsje: 'Ik hoorde een van de kinderen zeggen, wat een grote vis! Ook hebben we gezamenlijk een snoek bekeken die rustig op nog geen 10 cm onder water stijf tegen de oever lag te kijken naar de jeugd. Prachtig om te zien.'

Eerste vis van haar leven

Op het eind van de eerste praktijkles kregen alle deelnemers een vishengel met tuigje aangeboden van de cursusleider. met daarbij de woorden: 'Dan kunnen jullie mooi oefenen voor de tweede praktijkles 5 juni'. Tijdens deze les bleek de vis op enkele plekken echt goed los te zijn. Esmee ving de eerste vis van haar leven. Dat was nog even schrikken, maar wat was ze blij. 'Ik heb nog nooit een echte vis aangeraakt', gaf ze toe. Samen met Bé Kleine werd de vis voorzichtig onthaakt met een hakensteker. Esmee heeft de vis heel voorzichtig weer teruggezet in het water. Na enkele andere vissen kon ze zelfstandig de gevangen vis onthaken en weer terugzetten. 

Diploma's uitgereikt

De negentien vissers vingen over het algemeen een groot aantal vissen, natuurlijk met medewerking van de andere jeugdleiders. Tussen het vissen door moesten de deelnemers diverse vragen beantwoorden. Vragen als: hoe komt het zuurstof in het water, waarom staan er planten in het water, wat voor diertjes zwemmen er nog meer in het water. De deelnemers wisten alles goed te beantwoorden zodat ze aan het eind allemaal een diploma uitgereikt kregen.