Weerexperts: juni wordt een warme en droge maand

Regio - De zomer begint warm in juni. De verwachte maandtemperatuur bedraagt 16,6 graden tegen 15,6 normaal. Dit is een gemiddelde over de dagen en nachten. De gemiddelde maximumtemperatuur komt daarbij uit op 21,4 graden, waar 20,4 gebruikelijk is.

Ondanks lokale stevige buien valt landelijk gemiddeld waarschijnlijk iets minder neerslag dan de gebruikelijke 68 mm.

Pieken en dalen

Het temperatuurverloop in juni lijkt grillig te worden met flinke pieken en dalen. Er zullen dagen zijn met oosten- tot zuidenwinden, waarop het zomers tot tropisch warm kan worden met veel zonneschijn. Deze dagen worden afgewisseld met dagen waarop de wind naar het zuidwesten tot westen draait. Op zulke dagen stroomt koelere lucht binnen. Deze afwisseling zien we de eerste dagen van juni direct gebeuren.

Stevige regionale buien

Op het grensvlak van koude en warme lucht kunnen lokale stevige buien ontstaan. Dit levert grote regionale neerslagverschillen op. Gebieden met wateroverlast en regio’s met droogte kunnen dicht bij elkaar liggen.

Gemiddeld over het hele land wordt iets minder neerslag dan normaal verwacht. Halverwege de maand is er kans dat noordenwinden een reeks frisse dagen veroorzaken. Daarbij is het droger dan normaal en schijnt de zon vooral in het binnenland regelmatig.

Ook in juli en augustus warmer en droger dan normaal

De verder zomerverwachting ziet er eveneens warm en vrij droog uit. In juli en augustus zal de wind wel vaker uit het westen tot zuidwesten waaien. Daarbij warmt het in het binnenland regelmatig flink op, terwijl de kustprovincies vrij normale temperaturen hebben. Door de frequente aanwezigheid van hogedrukgebieden valt minder neerslag dan normaal. Dit betekent niet dat er geen slechte perioden zullen voorkomen. Slechte zomerweken met buien en koele lucht vanaf zee zijn ook in een warme en droge zomer mogelijk.

Vorig jaar juni was het zeer warm en uitzonderlijk droog

Juni 2018 kende een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden tegen 15,6 normaal. Daarmee was het de op vijf na warmste juni sinds 1901. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam toen uit op 22,1 graden.

Gemiddeld over het land viel 29 mm regen tegen 68 mm normaal. Daarmee staat 2018 op de tiende plaats in de lijst met droogste junimaanden. Met 213 uur zon was het ook wat zonniger dan gebruikelijk. Normaal telt juni 201 zonuren.

Bron: Weeronline