CDA is grootste in Hoogeveen

Hoogeveen - Het CDA is bij de Europese verkiezingen de grootste partij in Hoogeveen geworden. De PvdA heeft het op een na hoogste aantal stemmen in Hoogeveen gehaald. Forum voor Democratie bleef deze keer in Hoogeveen steken op een derde plek.

De Europese verkiezingen waren donderdag al in Nederland, maar de uitslagen werden gisteravond, nadat alle stembussen in andere Europese landen waren gesloten, bekendgemaakt.

Opkomst steeg licht

Hoogeveen volgt in grote lijnen de landelijke trend. De opkomst steeg licht in Hoogeveen (36,7 procent tegen 34,2 procent in 2014). Landelijk lag de opkomst op 41,8 procent.

Uitzondering op de landelijke trend was dat het CDA de meeste stemmen heeft gekregen en de PvdA op een tweede plaats is geëindigd. Voor het CDA betekent het wel een verlies (20,0 tegen 24,5 procent). De PvdA boekt een forse winst (16,4 tegen 9,2 procent). Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten werd FvD de grootste in Hoogeveen. Twee maanden later wordt de partij derde met 14,6 procent van de stemmen. Ook de PVV maakte een flinke buiteling (4,6 tegen 13,9 procent). Voor de rest is er winst voor de VVD (10,3 tegen 8,3 procent) en GroenLinks (5,6 tegen 3,3 procent). Verlies is er voor de ChristenUnie/SGP (12,6 tegen 13,6 procent), SP (5,3 tegen 11,6 procent) en D66 (3,4 tegen 8,1).

Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar zijn we in veertien maanden tijd drie keer naar de stembus geweest. Voorlopig wordt het rustig op verkiezingsgebied. De volgende stembusgang is die voor de Tweede Kamer. Die staat gepland voor 17 maart 2021.